lørdag 29. mai 2010

Farlig vill og vakker

Tonen som innleder «Grosse Fuge» sitter som en spiker i veggen bak høytalerne. "Orgeltonen" som innleder fugen er fasinerende påtrengende i dette verket, ett av Beethovens flotteste kammermusikalske stykker.
Enten liker man Beethovens siste kammerstykker - eller så ligger man langt unna. For Beethovens samtid kunne nok de siste strykekvartettene virke nesten "farlige". Tonespråket er en blanding av det ville og det vakre, men er like fullt noe av det mest fantastiske som er skrevet.
Og Vertavo-kvartetten innfrir til fulle på denne platen. Deres spill rettferdiggjør det som i sin tid var nyskapende - og musikkopplevelsen den norske kvartetten presenterer kan mildt sagt kalles heftig.
Framføringene virker modene, og man blir nesten forbløffet over hvor inderlig Beethovens musikk formidles. Hver eneste note, hver eneste akkord er spilt med mening - og det er plent umulig å ikke la musikken overta all oppmerksomhet.
Jeg har hørt noen innspillinger av Beethovens strykekvartett op.130, samt Grosse Guge op.133, men aldri har jeg opplevd noe lignende.
---
Vertavo er Berit Cardas, fiolin, Øyvor Volle, fiolin, Henninge Landaas, bratsj, Bjørg Værnes Lewis, cello.
Kvartetten er grunnlagt i 1984. Et par tusen konserter senere har de etablert seg som en av Europas ledende strykekvartetter og har spilt i konserthus og festivaler på fire kontinenter. Kvartetten er kunstneriske ledere for Festspillene på Elverum og har samarbeidet med stjerner som Jean-Yves Thibaudet, Paul Lewis, Leif Ove Andsnes, Håkan Hardenberger og Martin Fröst. De har tolket en lang rekke samtidskomponister: Ligeti, Adès, Widmann og nordiske komponister som Nørgård, Edlund and Asheim. Vertavo har mottatt en rekke priser, deriblant Diapason d'Or, BBC Pick of the Month og Grieg Prisen, og har fler enn 50 CD-utgivelser både som kvartett og sammen med andre artister. De har vist seg lekne også overfor artister fra andre musikkgenre som blant andre Anne Grete Preus, Hot Club de Norvége og Per Arne Glorvigen. 

VERTAVO STRING QUARTET: Strykekvartetter av Beethoven
SIMAX CLASSICS (2009) - PSC1265
Genre: Kunstmusikk - Spilletid: 56:11 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar