mandag 23. juni 2008

Storslått stemmeprakt

Noen ganger sender man takknemlige tanker til kunstneren som tilkjennegir seg gjennom høytalerne i stua. Randi Stene er en av dem.
Denne gangen har hun gitt seg i kast med musikk av to forholdsvis ukjente komponister, Alexander Zemlinsky og Erwin Schulhoff. Og det er stor musikk som her formidles av en av våre største stjerner på musikkhimmelen.

Musikken og stemningen er melankolsk, noe mezzo-sopranen til fulle klarer å formidle. Hennes sublime tolkninger og varme stemme passer denne musikken perfekt. Samtidig må også Trondheim symfoniorkester, under ledelse av Muhai Tang gis oppmerksomhet. Når musikken også er av det interessante slaget, blir lytteropplevelsen av det særs gode slaget. Spesielt i Schulhoff to store verk maner orkester og solist frem den helt store opplevelsen.
Den østerrikske komponisten Alexander Zemlinsky (1871-1942) var helt frem til 1980-tallet nesten glemt. Som ung var han en av de mest lovende studentene ved Wien-konservatoriet. Så lovende at Johannes Brahms overbeviste sin forlegger om å gi ut hans verker.
På 1920-30 tallet ble Erwin Schulhoff (1894–1942) nevnt i samme åndedrag som storhetene Paul Hindemith og Kurt Weill. På 30-tallet ble musikken hans beslaglagt og forbudt av nazistene, og i nesten 50 år var den praktisk talt glemt. Men i de senere tiår har interessen for slik systematisk utryddet musikk økt, noe som har resultert i at Schulhoff er gjenoppdaget som komponist. De to vokal-symfoniene på denne utgivelsen hører til blant hans viktigste verk.
Randi Stene fikk sitt store internasjonale gjennombrudd som Octavian i Rosenkavaleren ved Opéra Bastille i Paris i 1995 og har senere opptrådt ved bl.a. BBC Proms, Festspillene i Salzburg, og Royal Opera House, Covent Garden i London. Hun har vært tilknyttet Operaen i København siden 1989. Trondheim Symfoniorkester har etablert seg som et av landets ledende orkestre, med kritikerroste turneer i både inn- og utland.
Samspillet mellom orkester og solist er på mange måter eksepsjonelt godt - så her er det bare å nyte. 

RANDI STENE: "Sanger av Schulhoff og Zemlinsky", Simax Classics PSC1240 (2007), Spilletid: 65:41 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar