onsdag 28. november 2012

Stor musikk med stor musiker

Den andre og tredje platen i serien med samtlige Bachs orgelverker og er tatt opp i den katolske domkirken i Arlesheim. Orgelet der er opprinnelig bygget av Andreas Silbermann, bror av den enda mere kjente orgelebyggeren Gottfried Silbermann. De akustiske omgivelsene er formidable, og på tross for at orgelet er en del ombygd gjennom årene, har det bevart noe av den unike varme og klare klangen som barokkens mestre var så kjent for.
Og det er tydelig at når domorganist Kåre Nordstoga får fingrene i tangentene på dette orgelet så oppstar det musikalsk magi.

På den første platen finner vi alle Bachs konsert-transkripsjoner for orgel. Tre av dem er Bachs arrangementer av fiolinkonserter av Antonio Vivaldi og de to andre er opprinnelig skrevet av Prins Johann Ernst av Saxen-Weimar som døde bare 21 år gammel, men som er husket i musikkhistorien nettopp fordi Bach, mens han var hofforganist i Weimar, transkriberte komposisjonene hans for orgel og cembalo. Mye av den transkriberte musikken som florer rundt om er skrevet i undervisnings- eller popularitetsøyemed - og treffer ikke alltid innertieren. Det er ikke utenkelig at også Bach hadde denne tanken i hodet, men med Bachs penn som sisteskanse oppleves disse verkene som kvalitativ og selvstendig musikk - som uten tvil kan stå som solide ekesmpler på hvor vellyket slike grep kan være.
Den andre platen inneholder den store partitaen (variasjoner) over langfredagssalmen "Sei gegrüsset, Jesu gütig", og dessuten mange av de enkeltstående koralbearbeidelsene som ikke tilhører noen av samlingene som ble utgitt på Bachs tid. Og her snakker vi stor komposisjonskunst og utøverkunst.
Kåre Nordstoga tolker sin Bach på en nesten innovativ måte - dog godt innenfor barokkens musikalske regime. For Nordstoga klarer å få denne musikken til å leve. Interpretasjonen berørerer lytteren på en måte som gjør denne innspillingen meget hørbar.
Det er enkelt å anbefale Nordstogas Bach-innspillinger blant vrimmelen av det som finnes på markedet. 

Kåre Nordstoga (1954)

  • Organist i Oslo domkirke
  • Utdannet ved Norges musikkhøgskole
  • Hatt lærere som David Sanger, Bjørn Boysen, Søren Gangfløt og Magne Elvestrand

KÅRE NORDSTOGA: «BACH CONCERTOS AND CHORALE PRELUDES»
LAWO CLASSICS (2012) - LWC1035
Genre: Kunstmusikk - Spilletid: 2:07:32

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar