torsdag 7. februar 2013

Ikke hverdagskost

Camille Saint-Saëns orgelverker kan neppe sies å være hverdagskost verken for publikum eller for organister flest. Til tross for at Saint-Saens i sin samtid opplevde stor anerkjennelse og popularitet som klavervirtuos og komponist, ble han nok ansett som for reaksjonær og konservativ som kirkemusiker. Det er nemlig arven fra Bach og fasinasjonen for klassiske former som skinner gjennom i Saint-Saëns orgelverker, til tross for at selve tonespråket ofte peker fremover.
Saint-Saens kan nok kalles en lettvekter i den store orgelsammenheng.
Den største blomsten for denne plata skal sendes til organist Magne H. Draagen. Spillet er uanstrengt, og det klingende resultatet er ryddig og musikantisk.
Dette er altså en innspilling på det jevne og det skal bli spennende å følge den talentfulle organisten i nye innspillinger.
---
For å finne et orgel bygget etter franske forbilder, som både var stort nok og som sammen med rommet kunne gjenskape noe av den spektakulære stemningen fra de parisiske orgelgallerier, reisteprodusent og utøver til Stockholm og til Katarina kyrka på Söder. Mens tysk saklighet har dominert den norske orgeltradisjonen, har den fransk-romantiske orgeltype hatt større popularitet i Sverige. Frem til Katarina kyrka brant natt til 17. Mai 1990 hadde kirken et av Nord-Europas flotteste romantiske orgler, ofte brukt til innspillinger av fransk orgelmusikk. Det nye orglet er bygget i en tilsvarende stil, og også dette har blitt et storslagent instrument som allerede er benyttet til flere plateinnspillinger. 

På plata:
Preludier og fuger op.99
Preludier og fuger op.109
+ småstykker for orgel

MAGNE H DRAAGEN: SAINT-SAËNS ORGAN WORKS
LAWO CLASSICS (2012) - LWC1030
Genre: Kunstmusikk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar