torsdag 14. mai 2015

Truls Mørk og Vasily Petrenko: Levende cellospill

Truls Mørk er definitivt tilbake blant de aller fremste cellister i verden. Hans sykdom i 2009 og 2010 - muligens forårsaket av et flåttbitt, gjorde at han lenge tvilte på om han kom tilbake. Vel - denne platen - med Dmitri Shostakovich (1906-1975) to cellokonserter, er med på å befeste hans posisjon blant cellister.
Det er to vidt forskjellige konserter Truls Mørk har spilt inn sammen med Oslo filharmoniske orkester og Vasily Petrenko.
«Cellokonsert nr.1» op.107 er kanskje en av de vanskeligste konsertene innefor cellolitteraturen. Teknisk er den uhyre krevende og den krever også et topptent orkester som ledsagere, hvilket Truls Mørk har i Oslo-filharmonien.
Den andre konserten, «Cellokonsert nr.2 » op.126 har en helt annen vinkling. Man kan nesten høre at Shostakovich trøblet både med den første og den siste satsen i dette verket. Og personlig synes jeg komponistens frustrasjon og dysterhet gir denne konserten en helt unik posisjon, noe Truls Mørk så til de grader klarer å få frem med sitt strengespill. Her kommer virkelig celloens melankolske fortrinn til sin rett.
Det er faktisk ganske så hyggelig å kunne sammenligne denne innspillingen med versjoner jeg har hørt med Mstislav Rostropovich. Han urframførte begge verkene i henholdsvis 1959 og 1966, og begge konsertene er dedikert den fantastiske russiske cellisten.
Orkesteret er også med på den glimrende musiseringen Truls Mørk legger for dagen. Orkesterklangen er fargerik og er med på gi lytteren en meget god opplevelse.

TRULS MØRK: Cellokonserter av Dmitri Shostakovich
Oslo Filharmoniske Orkester - Vasily Petrenko
Ondine: ODE 1218-2 (2014)
Genre: Klassisk


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar