søndag 10. mai 2015

Rolf Borch: Underholdende klarinettplate

Mange mennesker har sine små tildragelser av mer eller mindre spesiell interesse. Å spille klarinett er forsåvidt ikke innenfor en slik kategori, men når man bærer på en drøm om å spille orgelmusikk på klarinetter, så er man definitivt innenfor spesialfeltet. Og der finner vi klarinettisten Rolf Borch.

Borch er en av landets fineste klarinettspillere, og han har hatt en drøm om å spille de store mestere innenfor orgelrepertoaret - i en orgelsetting.
Og da gjør man selvsagt noe med det.
Borch har tatt for seg musikk av Bach, Reger og Frescobaldi - tre store komponister innenfor orgelsjangeren - og langt utenfor klarinettsjangeren.
I tillegg får vi med oss Borchs eget verk «Veils» på kjøpet. Et stykke musikk som langt på vei demonstrerer hvor vidt klangspekteret i klarinettfamilien er.
Her finner vi instrumenter i alle størrelser og former. Helt fra den vanvittig store octobassklarinetten - til den bitte lille sopranino-klarinetter. Og da man finner omfanget mellom disse to instrumentene, og fyller på med en rekke andre klarinetter midt i mellom - finner man det den eksentriske Charles Houvenaghel med mer eller mindre riktighet han kalte for er mobilt orgel av klarinetter.
Nå kan man diskutere hvor mye disse arrangementene - eller denne platen - har å si for klarinettens fremtid i og utenfor orkesteret - men underholdende er denne cd'en fra Rolf Borch.
Og alle organister kan  nok puste rolig i fremtiden, selv med denne «oppfinnelsen». Jeg tror ikke det tradisjonelle kirkeorgelet blir byttet ut med det første.
Men har du den minste lille klarinettist i magen så er dette en plate man kan fornøye seg - og forundre seg med.

ROLF BORCH: «Houvenaghel's Organ»
LabLabel (2015)
Genre: KlassiskIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar