søndag 17. mai 2015

Bergen Filharmoniske Orkester: Vital Nøtteknekker

Det er ikke alle som holder ut hele «Nøtteknekkeren» når den presenteres på scenen. Siste del kan tidvis bli langdryg. Derfor er litt overraskende hvor «tiden flyr» når man hører hele balletten på denne platen. Grunnen kan være en særdeles offensiv og herlig tolkning signert Bergen filharmoniske orkester og Neeme Järvi.

Bergen-filharmonien er nok landets mest aktive på platescenen. Og når man serverer en slik innspilling som en denne - en komplett versjon av Peter I. Tsjaikovskys (1840-1893) ballet «Nøtteknekkeren» - er det fint å registrere at den legges merke til ute i den store klassiske musikkverdenen. Her er det den estiske dirigenten Neeme Järvi som står foran ett av våre nasjonalorkestere. Og allerede i ouverturen aner vi at det ikke blir spart på noe - musikalsk sett. Et herlig driv, strålende solistinnslag og en klokkeklar innspilling gjør lytteropplevelsen til en 80 minutter lang nytelse foran høytalerne.
Det fine med denne innstuderingen til Järvi er ikke de kjente og kjære satsene vi finne i suiten, men all musikken som er i mellom. Her er det langt fra noen drøvtygging. Järvi og BFO legger hele sin sjel i formidlingen, og da må det bli bra.
Strålende helt enkelt!

PETER TSJAIKOVSKY: «Nøtteknekkeren» ballett op.71
Bergen filharmoniske orkester
Dirigent: Neeme Järvi
Chandos Digital CHSA5144 (2014)
Genre: Klassisk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar