onsdag 24. november 2004

Søsken med kvalitet


Det er god kjemi i den musikalske utførelsen som halvsøsknene Ernst Simon og Liv Glaser viser på denne innspillingen med musikk av Franz Schubert og Robert Schumann. Den utsøkte kammermusiseringen vitner om gjensidig forståelse av musikken selv om aldersforskjellen er 40 år mellom de to.


Schuberts "Sonate for arpeggione og klaver i a-moll", samt Schumanns "Fantasistykker" op.73 blir i denne tapningen uimotståelig framført. Med levende spill og intense foredrag, klarer de to å gjøre denne klanglig enkle musikken til en særdeles fin opplevelse.
Også Schumanns "Adagio og allegro" op.70 blir ypperlig framført og det er fasinerende å legge merke til musikernes lekende spill i andre-satsen. Her er det overskudd i rikt monn.
Schuberts Sonate var opprinnelig ikke tiltenkt celloen. Den er skrevet for et gitarlignende instrument som ble konstruert i 1823 av Johann Georg Staufer. Denne typen instrument var en krysning av gitar og cello og spilt med bue, men det gjorden ingen stor suksess - med sin forholdsvis lille klang. Men sonaten er forholdsvis kompleks - og det er en fryd å høre Glaser & Glaser dykke ned i denne musikken.
Ernst Simon Glaser er født i 1975 og er sønn av fiolinisten Ernst Glaser - som ville fylt 100 år i år. Han har studert i England og er i dag knyttet til Den Norske Opera.
Liv Glaser er Ernst Glasers datter og hun har en rekke nasjonale og internasjonale turnéer bak seg. Hun har også spilt med samtlige norske symfoniorkestere. Siden 1994 har hun vært tilknyttet Norges Musikkhøgskole.
Foruten de tre nevnte verk er også en flott tolkning av Schumanns " Fünf stücke im Volkston" op.102 med.

ERNST SIMON GLASER & LIV GLASER: Schubert & Schumann
Simax Classics PSC 1175 (2004)
Spilletid: 59.15

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar