fredag 12. november 2004

Et verdig farvel

Kontrabassist Bjørn Ianke (1948-2002) var en ener blant bassister. Han var en av de musikerne som stadig var i utvikling, alltid søkende etter nye uttrykksformer. Hele sin profesjonelle karriere arbeidet han målrettet for å utvikle både seg selv som musiker og repertoartilfanget for solo kontrabass. Med sin eminente teknikk, store kjærlighet for instrumentet og intuitive musikalske forståelse var han en kilde til inspirasjon for flere av våre hjemlige store komponister. Arne Nordheim, Cecilie Ore, Henrik Hellstenius, Åsmund Feidje og Antonio Bibalo er noen av de som har skrevet verker spesielt for Ianke, utfordret og lokket av de uante muligheter som instrumentet fikk i hans hender.

Nå foreligger hans tredje cd med solo-musikk for dette instrumentet - en plate som er et verdig farvel til en stor musiker. Denne gangen har han tatt for seg musikk av Arne Nordheim, Åse Hedstrøm, Iannis Xenakis og Henrik Hellstenius og plata viser med all tydelighet hvilken eminent instrumentalist Ianke var. I tillegg viser komponistene, på en fremragende måte, at kontrabassen er undervurdert som solo-instrument.
Ikke mange norske solister får anledning til å lage 3 CD-utgivelser med sin favorittmusikk, men det er heller ikke mange som til de grader har nådd ut til det internasjonale publikum med sitt unike uttrykk.
På denne siste utgivelsen i serien The Contemporary Solo Double Bass viser Bjørn Ianke igjen nye aspekter av instrumentet, inkorporert i den solide musikaliteten som alltid var kjennetegnet ved hans spill.
Bjørn Ianke ble født i Hamar. Etter noen år i Fredrikstad flyttet familien nordover til Bodø. Fra fireårsalderen begynte Ianke å spille piano, seksten år gammel begynte han å spille kontrabass. Sine første spillejobber fikk han som restaurantmusiker med piano som instrument, i Bjørn Iankes Trio. Ianke har vært medlem av Oslo-Filharmonien, solobassist i Wurtenbergisches Staatsorchester i Stuttgart, Bergen Filharmoniske Orkester, Den Norske Operas Orkester og Det Kongelige Teaters Orkester i København. I tillegg hadde han en aktiv karriere som solist både i Norge og utenlands, med flere konserter overført i radio og fjernsyn.
Platen innholder; «Three Stanzas for double bass alone» (1999) av Arne Nordheim, «Touche» (1996) av Åse Hedstrøm, «Theraps» (1976) av Iannis Xenakis og «Essays sur les temps double» (2000) av Henrik Hellstenius.

BJØRN IANKE: «The Contemporary Solo Double Bass volum 3»
Simax Classics PSC 1154 (2003)
Distribusjon: Musikkoperatørene
Spilletid: 54:14

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar