fredag 5. desember 2003

Av en annen verden...

Lux Aeterna er skapt av en komponist og musiker som gang på gang beviser at han behersker de forskjelligste formater. Fra hans «tidligere» rock'n-roll-liv i Vanguards har Terje Rypdal syslet med musikk i forskjellige musikalske sfærer. I bagasjen har han store og suksessfylte erfaringer fra eksperimentell jazz, rock og klassisk. Og «Lux Aeterna» er et mesterverk. Musikken kan ikke defineres som annet enn vidunderlig.
Rypdal har skapt er verk som ikke kan settes i bås. Det har en indre ro og et tonespråk som nekter å forlate lytterens bevissthet.
I et billedskjønt symfonisk landskap bygges langsomt høydepunktene opp rundt Palle Mikkelborgs trompetspill og Ivar Kleives eminente orgelspill. Selvsagt er Rypdals gitar med å fargelegge et utrolig fascinerende verk, som også inneholder klangkaskader som setter både trommehinner og høytalermembraner på prøve.
«Lux Aeterna» ble bestilt av Molde Internasjonale Jazzfestival 2000, i tide til å ta i bruk domkirkens flotte, nye orgel, her spilt av Iver Kleive. Platen er et live-opptak fra konserten. Bergen Kammerorkester spiller under kyndig ledelse av Kjell Seim.


TERJE RYPDAL:
«Lux Aeterna», Musikkoperatørene/ECM 1818 017 070-2 (2002).
Spilletid: 60.43

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar