lørdag 20. desember 2003

Meistermusikalske Fossegrimen

Det er en nytelse å høre det dyktige Latviske symfoniorkester under ledelse av Terje Mikkelsen. Deres innspilling av den komplette «Fossegrimen» er imponerende og gledelig.

En stor dose heder går også til de andre medvirkende på denne plata; Ginnungagap-koret, samt vokalistene Åshild Skiri Refsdal og Joachim Sebastian Kjesbu. Arve Moen Bergset trakterer hardingfele og fiolin, som ikke gjør skam på Johan Halvorsens eget instrument. I tillegg synger han den vakre Torgeirs Sang. Men det er flere sangroller involvert, blant annet den illsinte Fossekallen, i Øyvind Bluncks skikkelse, og Kjøkemeistaren, fremført av Per Vollestad.
Det andre verket på denne CD'en ble skrevet til utdelingen av Nobels Fredspris til Theodore Roosevelt i 1910. Her kombinerer Halvorsen mesterlig norske folkemelodier med kjente amerikanske hymner og temaer, i en hyllest til prisvinneren.
Nationaltheatrets store maestro gjennom 30 år skrev, i tillegg til alt annet, musikk til mer enn 30 skuespill. Fossegrimen, med tekst av Sigurd Eldegard, bygger på myten om Myllarguten. Det het seg nemlig at Myllarguten skulle ha lært å spille av Fossegrimen, i folketroen de underjordiskes musikalske lederskikkelse, «og sett sjæli si i pant for læra». Eldegard fant det takknemlig å spinne videre på myten og fikk dessuten flettet inn Myllargutens møte med Ole Bull, i skuespillet omtalt som Meisterspelemannen.
Johan Halvorsen var selvskreven da det skulle skrives musikk til Fossegrimen. Han hadde tidligere lært seg å spille hardingfele, og var så fascinert av slåttetradisjonen og instrumentet at han satt seg fore å bli den første i musikkhistorien som benyttet hardingfela som soloinstrument med symfoniorkester.

JOHAN HALVORSEN:
«Fossegrimen op.21»
Musikkoperatørene/Simax Classics PSC 1207 (2002)
Spilletid: 60:24

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar