onsdag 10. desember 2003

Opprivende - delikat

 Eivind Buene er et forholdsvis nytt bekjentskap på komponistfronten. Men allerede har han rukket å markere seg kraftig som en utradisjonell «anti-bås-komponist». Han er nemlig ikke bare en moderne hardcore samtidskomponist.
Bakgrunnen hans, som mange andre som er født en gang på 70-tallet, er populærkulturen, en inspirasjon på lik linje med klassiske Mozart-perler og modernistisk sjeleangstmusikk à la Arne Nordheim. Eivind Buene har også en parallell karriere som arrangør og låtskriver i popmusikkverdnen. Og med en slik bakgrunn blir det spennende musikk av.
På «Objects of Desire» presenterer Oslo Sinfonietta noe av hans musikk, under ledelse av Christian Eggen. Ikke overraskende er det sterke islett av jazz som er elementer i musikken hans. Blant annet har jazzpianisten Christian Wallumrød bidratt sterkt til denne stilblandingen.
I stykket «Objects of Desire» er resultatet av samarbeidet mellom Buene og Wallumrød blitt en hybrid mellom Buenes komplekse lydmateriale og Wallumrøds improvisasjoner på et el-piano, som spes ut med et utvalg av analog elektronikk. En innholdsrik trip gjennom en verden av løs jazz og modernisme som spenner fra sart poesi til det helt bisarre. I «Deaths and Entrances» er saxofonvirtuosen Torben Snekkestad solist med Oslo Sinfonietta. I dette verket partererer og dissekrerer Buene en takt av Arnold Schönbergs «Klaverstykke op. 19». Exposé/Intermezzo/Symposium er komponert for Oslo Sinfonietta. Tre av ensemblets egne musikere er solister og spiller mot resten av ensemblet.
Alt i alt er dette en plate som man kan få umiddelbart utbytte av, også mye takket være en innholdsrik og god cd-bok.

EIVIND BUENE:
«Objects of Desire» m/Oslo Sinfonietta
Musikkoperatørene/Albedo ALBCD 020 (2002)
Spilletid: 79.37

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar