mandag 6. desember 2010

Et Mahler-orkester av rang

Dette er på mange måter "den eneste sjette-symfonien", som Arnold Schönberg en gang sa. Og det er en etterlengtet innspilling med den sjette symfonien (Den tragiske) til Gustav Mahler - som inngår i Oslo-filharmoniens Mahler-syklus.

De tidligere innspillingene er med orkesterets tidligere sjefsdirigent Mariss Jansons, og selv om man skal være uhildet når tonene strømmer ut av høytalerne, kan jeg ikke fri meg fra å tenke på hvordan Jansons hadde gjort denne innspillingen med "sitt orkester". Og jeg skal innrømme at jeg har sammenlignet denne innspillengen med den Jansons har gjort med London Symphony Orchestra. Og det må innrømmes at Sarastes variant virker fyldigere, og detaljrikdommen er nesten utrolig. Bare innledningen - der marsjstøvlene får rørt seg blir nesten en slag ekstatisk øvelse.
Og det er med et smil denne innspillingen nytes. Det klingende resultatet er et "Mahler-orkester" verdig og Sarastes fraseringsevne og blikk for den tematiske helheten er sublim.
Den finske maestroen og orkesteret klarer også å frembringe det drama som Mahler legger opp til i finalen. Den tredve minutter lange satsen er en slags manndomsprøve for et orkester, der man lett kan gå i en felle av det svulstige slaget. Men Saraste holder godt i tømmene og de lange linjene forsvares med et musikalsk bravo, selv om det musikalske uttrykket i siste satsen er vondt - og det høres.
Her er det bare å gå til innkjøp - denne tappningen er verd hver eneste krone!

Mahler understreket selv ved flere anledninger at hans 6. symfoni skulle forstås som et nærmest selvbiografisk verk.
Simax’ utgivelse av symfoni nr. 6 er den femte Mahler-utgivelsen med OFO.


OSLO PHILHARMONIC ORCHESTRA:
GUSTAV MAHLER: SYMPHONY NO. 6
SIMAX CLASSICS (2010) PSC1316
Genre: Klassisk
Spilletid: 1:20:17

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar