mandag 8. september 2003

Virtuost på unikt orgel

Stephen Hicks hører så absolutt til den ypperste eliten av organister i Europa. Han er et flott eksempel på at internasjonale topp-musikere slår seg ned i forholdsvis grisgrendte strøk i Norge.
På denne CD'en har han tatt frem et knippe europeisk barokkmusikk, samt noen meget interessante verk av den ukjente Røros-komponisten F. C. Prøsch, som var organist i Røros mellom 1761 og 1800. For første gang er dette unike instrumentet dokumentert på CD. Det klanglige resultatet er så absolutt av det gode på en plate som presenterer utrolig mye fin musikk i en tidsriktig musikalsk setting.
Stephen Hicks, som er født i 1949, har bodd i Norge siden 1983 og er nå organist i Røros kirke. 14 år gammel spilte han med dirigenten Yehudi Menuhin ¡ og studerte deretter i Paris, Fountainbleu og London med Nadia Boulanger, Marcel Dupré, André Marchal, Ralph Downes (orgel) og Casadeus (piano).
15 år gammel debuterte han i London som solist i Robert Schumanns pianokonsert med Det engelske kammerorkesteret under ledelse av Benjamin Britten, og som 21-åring ble han den yngste orgelsolist ved de berømte promenadekonsertene i Royal Albert Hall.

Om orgelet:
Stephen Hicks kommer nå ut med en CD hvor han spiller på det kjente barokk-orgelet i Røros kirke. Orglet har en spesiell historie; det har 10 klingende stemmer, og det ble bygget som et stort skaporgel. Klaviaturet har kort oktav. Til tross for grundige arkivsøk har det ikke lykkes å finne fram til orgelbyggeren. Instrumentet har imidlertid så mange fellestrekk med positivene fra Mjøstradisjonen at det kan ha blitt bygget av en orgelbygger fra Mjøsområdet. Orgelet ble opprinnelig bygget for gamle Røros kirke, men da denne ble revet i 1784, ble det flyttet over i den nye kirken. Overskapets dører ble fjernet og orgelet ble utstyrt med et stort, dekorert prospekt i rokokkostil.
Både orgelet og prospektet som er en kulisse, står på toppen av prekestolalteret. Orgelet har gjennomgått flere omfattende reparasjoner og ombygginger. I 1823 utførte Anders Larsen Baakindbakken fra Toten større reparasjonsarbeider på orgelet. I 1845 fikk orgelet full kromatisk store oktav og likesvevende temperatur. Urmaker Mentz Rhodum fra Trondheim utførte arbeidet. I 1890 ble orgelet flyttet til Norsk Folkemuseum i Oslo etter at Røros kirke hadde fått et nytt orgel bygget av Albert Hollenbach. Det nye orgelets orgelhus og fasade var ikke tilpasset prekestolalteret i kirken og allerede i 1915 var det gamle orgelet tilbake på sin opprinnelige plass. Til tross for et par restaureringsforsøk i løpet av 1900-tallet stod orgelet stort sett uspillbart fram til 1995 da Gunnar Fabricius Husted i samarbeid med orgelkonsulent Cornelius Edskes foretok en grundig restaurering av instrumentet og satte det tilbake til den stand det hadde hatt i 1784.

Mer info her!

STEPHEN HICKS: «Plays the baroque organ of 1742 from Røros», Euridice EUCD 21 (2003). Distribusjon: Musikkoperatørene. Spilletid: 74:23

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar