tirsdag 4. januar 2005

Nordisk romanse

Man blir ikke neddynget av norske romanse-plater. Det er derfor gledelig at man også blir presentert for flere navn en «gjengangerne» når en ny plate kommer. Riktignok presenteres godt kjente sanger av Edvard Grieg (1843-1907) på denne platen, men Rolf Nymark har lagt hovedvekten på den svenske komponisten Gustaf Nordqvist (1886-1949).
Tospannet Rolf Nymark (baryton) og pianist Audun Kayser har skapt en god plate. Nymarks stemme passer meget godt til disse romansene og hans diksjon er tydelig, noe som er viktig når norske ører skal nyte det svenske språket i disse romansene. Audun Kayser overbeviser nok en gang som en dyktig akkompagnatør.
Det er en moden og kraftfull Nymark vi møter på denne platen. Han klarer på en fin måte å fargelegge stemninger fra de forskjellige sangene.
Gustaf Nordqvists navn er godt kjent for romansekjennere, men er ikke alltid like enkel å få tak i om man er ute etter en innspilling. Kombinasjonen med sanger av Grieg er naturlig og de står godt til hverandre.
Nymark er både romansesanger og operasanger. Han har blant annet arbeidet sammen med Oslo-filharmonien, Bergen-filharmonien, Vestnorsk Opera, Opera Mobile og han har sunget ved en rekke festivaler i inn- og utland. Rolf Nymark debuterte i 1988.

ROLF NYMARK: «Romanser av Grieg og Nordqvist», VestNorsk Plateselskap, VNP CD 2004-0062 (2004). Spilletid: 49:05.

1 kommentar: