lørdag 1. januar 2005

Opp i dagen

Edvard Hagerup Bulls musikk er forholdsvis lite kjent blant den vanlige platelytter her hjemme. Synd og skam egentlig, for denne norske samtidskomponisten har utrolig mye å si.

Mye av Bulls musikk vil forhåpentlig om noen år få den oppmerksomhet den fortjener. Musikken er betydelig og fortjener oppmerksomhet - noe en rekke musikere her hjemme heldigvis gjør noe med.
På denne platen finner vi; «Epilogue for strykere» op.26 (1961), «Duo» op.44c (1973), «Cassation for kammerorkester» op.22 (1959), «Duo», op.18a (1956) og «Sonata con Moto» op.51b (1982). Fem verk som speiler mye av kammermusikkproduksjonen til denne spennende komponisten.
Det er spesielt kammermusikken i det lille formatet som stikker seg fram på denne platen. Her gjør solistene Ricardo Odriozola (fiolin), Einar Røttingen (klaver), Torleif Torgersen (klaver) og Øystein Sonstad (cello) en utmerket innsats med den meget krevende musikken.
Edvard Hagerup Bull ble aldri «profet i eget land». Han studerte i Paris og bosatte seg i Frankrike hvor han har levd lange perioder av sitt liv. Han har skrevet et betydelig antall verker, hovedsakelig av kammermusikalsk karakter. Han har dessuten skrevet verker for klaver solo og orgel solo. Hagerup Bull studerte i Norge med Domorganist Arild Sandvold og tok sin diplomeksamen ved Musikkonservatoriet i Oslo i 1947. Som så mange andre norske komponister hadde han utgangspunkt i en solid organistutdannelse. Men - de virkelige skjellsettende utdannelsesår fikk han ved Konservatoriet i Paris hvor han studerte med Darius Milhaud. Hagerup Bull skriver i en stilart med solid forankring i de komposiotoriske trendene fra femti - sekstiårene. Han er en komponist av betydelig format og har en sterk posisjon i blant annet Frankrike hvor han spilles relativt hyppig.
«Reflections» inneholder en rekke sentrale og særdeles spennende verker for ulike sammensetninger innen kammermusikken.

På plata:
Epilogue pour oechestre a cordes op.26
Duo pour violon et piano nr.2 op.44 c
Cassation op.22
Duo pour violon et piano nr.1 op.18 a
Sonata con Moto op.51 b


EDVARD HAGERUP BULL: «Reflections»
VestNorskPlateselskap VNP 0061 (2004)
Spilletid: 71.26

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar