fredag 24. juli 2015

Roy Henning Snyen: Gitar-øyeblikk

Roy Henning Snyen er en av landets beste strengespillere innen den klassiske sjanger, og det er stas at han tar for seg tre norske samtidskomponister på en helt ny cd. Og opplevelsen er god den - takket være både komponister og utøver.

Musikken spenner vidt - fra Trygve Madsens (1940) litt nyvennlige preludier, via 12 varierte preludier signert Kjell Marcussen (1952) til Bjørn Bolstad Skjelbreds (1970) fem meget uttrykksfulle preludier.
Personlig er jeg fasinert av Skjelbreds klangverden på denne platen. Hans søken etter spesielle virkemidler for dette flotte instrumentet holder ørene festet til høytalerne - og spesielt er hans «Lamentation (220711)» - skrevet til minne om da det smalt ved regjeringskvartalet - ikke langt unna der Skjelbred selv satt i sin komponistgjerning.
Trygve Madsens og Kjell Marcussens bidrag er vel mer tradisjonelle i så måte, men like fullt har de skapt små minityrer som treffer ørene på en spennende måte. Innenfor de små tidsrammene disse verkene har, så er begge komponistene flinke til å gi utøveren både tekniske utfordringer og å sette musikerens evne til å skape farger på prøve.
Og det er disse øyeblikkene Roy Henning Snyen fanger så inderlig godt. Han tar de musikalske utfordringene og gir musikken masse liv.
Dette er en plate som både er vakker, utfordrende, spennende og viktig.

ROY HENNING SNYEN: «Preludes for guitar»
LAWO Music LWM007 (2015)
Genre: Klassisk


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar