mandag 2. november 2015

Frisk Prokofiev med pondus

Bergen Filharmoniske orkester er ute med nok en fin innspilling av en av musikkhistoriens virkelige høydepunkter - Sergej Prokofievs (1891-1953) femte symfoni. Og som ledsager på platen har dirigent Andrew Litton tatt med Skytisk suite - et verk Prokofiev skrev i 1916.Men det er selvsagt den femte symfonien fra 1944 som virkelig retter søkelyset på det vestlandske orkesteret. Dette er en av de mest innspilte symfoniene fra forrige århundre - og de største orkestrene og de dyktigste dirigenter har gjort dette før Litton og Bergen-filharmonien.
Og denne BIS-innspillingen er av det virkelig gode slaget. Littons oppbygging av den første satsen - og hans dansende grep om orkesteret i sats nummer vitner om at orkester og dirigent har en helt herlig musikalsk kjemi. Litton leder orkesteret slik det i stor grad er antydet i partituret. Musikken formidles rent og ryddig - og opplevelsen er usedvanlig god - og det kulminerer i en oppbyggende og fin siste sats - der utøverne bygger Prokofievs musikk på en fremragende måte.
Personlig synes jeg «Skytisk suite» ikke er like god - i alle fall ikke satt opp mot denne symfonien. Likevel er det godt spilt - og noen av satsene blir formidlet riktig så friskt.
Prokoffievs musikk gir også tidvis musikerne krevende solistiske utfordringer - noe som instrumentalistene i BFO mestrer på eksemplarisk vis.
CD-heftet er en god ledsager, der Andrew Huth har har skrevet godt og informativ.
God plate - God musikk!

SERGEJ PROKOFIEV: «Symfoni nr.5 i B-dur» op 100 & «Skytisk suite» op.20
Bergen Filharmoniske orkester - Andrew Litton
BIS-2124 (2015)
Spilletid: 67.00

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar