onsdag 11. november 2015

Underholdende Brahms-tolkninger

Bassbarytonen Håvard Stensvold har sammen med pianist Tor Espen Aspaas begått en Brahms-cd. Og duoen serverer her en plate der de gjør stats på en av musikkhistoriens virkelig store lied-komponister.

Johannes Brahms (1833-1897) var perfeksjonist - var han ikke fornøyd, så kom aldri musikken ut i konsertsalen. Derfor er musikken til en av de tre såkalte store B'er, uten tvilsomheter av noe slag.
Brahms musikk kan for noen virke kjedelig, kanskje fordi han på mange måter kan kalles en musikkens konservator. Han skrev trygt innenfor rammene, men  likevel er musikken hans såpass innovativ at han lever godt i konsertsalen den dag i dag.
Når man også får servert musikken med et herlig overskudd, signert Stensvold og Aspaas, blir den 46 minutter lange lytteropplevelsen av det gode slaget.
De to herrer har satt sammen musikk som på mange måter engasjerer og skaper nysgjerrighet på hva som kommer, og da man i tillegg har en levende formidling, kan man trygt si man har lykkes.
De har hentet musikk fra hele 11 forskjellige lied-samlinger, og blant de finnes noen riktig så fine perler, blant andre «Salamander» fra opus 107, «Mondnacht», den vakre «Schön war, das ich dir weihte» og tittelsporet - «Mit vierzig Jahren» fra opus 94. En sang om hvordan det er er å passere de 40....
Dette er en fin plate som gir et godt bilde av en stor lied-komponist, fint formidlet av to dedikerte musikere.

Pianist Tor Espen Aspaas er professor ved Norges musikkhøgskole. Han er en av de mest profilerte pianistene i sin generasjon og har en mengde kritikerroste plateutgivelser bak seg. Han er også en av initiativtagerne til Vinterfestspillene på Røros.

Bassbaryton Håvard Stensvold er utdannet operasanger. I tillegg til en mengde roller på scener i Skandinavia har Stensvold sunget med de fleste symfoniorkestre i Norden. Han har også flere CD-utgivelser bak seg, blant annet «Vinterreise», som han gjendiktet selv.


JOHANNES BRAHMS: «Mit vierzig Jahren»
Håvard Stensvold, bassbaryton - Tor Espen Aspaas, klaver
Lawo Classics LWC1079 (2015)
Spilletid: 46.13

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar