tirsdag 5. januar 2016

Bratsjens fortreffelighet

Om man har den minste interesse for klassisk musikk, har man minst en gang i livet hørt en bratsjvits - eller hundre. Denne platen bør være med på å legge slike vitser døde og maktesløse. For denne platen, med bratsjmusikk fra 1950 og frem til i dag, er en utrolig variert og rik cd. Mye takket være hovedpersonen - bratsjisten Soon-Mi Chung.

Man opplever stadig at det dukker opp konstellasjoner innen musikken som treffer usigelig godt. På denne platen finner du rikdommen i musikk for et litt tilsidesatt instrument.
Komponister har i alle år tatt bratsjen seriøst. Her er det Sally Beamish, Benjamin Britten, Arne Nordheim, Henning Kraggerud og Olav Anton Thommessen som har ført i pennen musikk til dette instrumentet.
Denne platen er nær perfekt satt sammen. To internasjonale komponisters strålende musikk som rammer inn fire norske verk - som på forskjellige måte er like strålende. Det hele innledes med «Under the Wing of the Rock» av Sally Beamish (f. 1956), som med sine spennende klanger og rytmiske tildragelser gjør lytteropplevelsen til en liten fryd.
Chung har også tatt med seg to verk for solo bratsj på denne platen. «Brudd» av Arne Nordheim og «Portrait en Chaconne» av Olav Anton Thommessen. Musikk som er skrevet til Soon-Mi Chung - og som hun virkelig klarer å formidle til lytteren.
Midt opp i alt dette har Henning Kraggerud skrevet to mindre verk. «Voyage Douloreux» for to bratsjer og «Til Sara» for fiolin og bratsj. Musikk som nesten kan kalles for bruksmusikk - og som også passer godt i undervisningsøyemed. På denne platen fungerer de optimalt, da de er med på gi platen pusterom. Litt genialt gjort.
Opplevelsen avsluttes med den berømte «Lachrymae» av Benjamin Britten fra 1950. Et verk som virkelig har satt spor etter seg i bratsjhistorien.
Henning Kraggerud er selv med - både som bratsjist og som fiolinist.
Øyvind Bjorå er orkesterleder for Oslo Camerata. Et strykeorkester som virkelig imponerer med lydhør ledsagelse i musikken av Britten og Beamish.

SOON-MI CHUNG: «Under the Wing of the Rock»
2L-119-SACD (2015)
Spilletid: 59:27

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar