fredag 25. desember 2015

Man blir litt begeistret over slikt

At det bestilles nye verk for soloinstrument og orkester her til lands er ikke så uvanlig. At det kommer fire stykker på rappen - er uvanlig. At det er et orkesters egne solomusikere som står for bestillingen er usedvanlig. Man blir begeistret over slikt initiativ!

Nå er det selvsagt på grunn av Bergen-filharmoniens 250-års jubileum at slikt kan gjøres. Og da er det altså duket for en cd med splitter ny musikk av Olav Berg (f. 1949), Ragnar Søderlind (f.1945), Marcus Paus (f. 1979) og Therese Birkelund Ulvo (f. 1982).
Det som fasinerer stort på denne platen er de utrolige klanger som komponistene har skapt. Platas to første verk, «Bratsjkonsert» av Olav Berg og «Shadows and shields» som er en klarinettkonsert av Therese Birkelund Ulvo er musikk der solister og orkester virkelig bruker klangen i sine instrumenter til å la disse solokonsertene bli en ytterst fargerik opplevelse for lytteren.
Ragnar Søderlinds «Horns in landscapes» er en malerisk opplevelse, der den norske tradisjonsmusikken skinner tydelig gjennom. Hvordan komponisten integrerer hornene som sologruppe inn mot orkesteret er en liten opplevelse. Ikke direkte nyskapende musikk, men definitivt hørbar og underholdende.
Marcus Paus er sist ut med en paukekonsert, noe som nok kan høres ut som en vanskelig oppgave for en komponist. Men Paus viser frem en fin evne til å la solist og orkester bygge opp om hverandre. Heller ikke dette verket av de mest nyskapende - tankene tar seg til og med en tur innom filmmusikkens verden. Aner man en fasinasjon for komponisten John Williams i dette verket?
Bergen-filharmonien dirigeres av hele tre forskjellige dirigenter på denne platen, Edward Gardner, Andrew Litton og James MacMillan. Solister er Ilze Klava på bratsj, Christian Stene, klarinett - Håkon Kartveit på pauker og hornistene Ilene Chanon, Ragnhild Lothe, Nina Sverinsen, Alexander Aluf Maria Flaate og Danilo Kadovic.
Dette er med andre ord en plate som favner vidt og som så absolutt fortjener et godt antall runder i spilleren.

BERGEN FILHARMONISKE ORKESTER: Opus 250
Musikk av Olav Berg, Therese Birkelund Ulvo, Ragnar Søderlind og Marcus Paus
Lawo Classics LWV1089 (2015)
Spilletid: 72:54


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar