mandag 4. april 2016

Klangens veier

Cikada er i vinden i disse tider, med flere utgivelser på samvittigheten. En av disse er hentet fra en konsert under Huddersfield Contemporary Music Festival i 2014, med musikk av australske Liza Lim og norske Jon Øivind Ness. Det blir en reise i klanger av slikt.Platas innledende verk er «Winding Bodies: 3 knots» fra 2014 av Liza Lim. Her brukes det en rekke hjelpemidler for å utforske klangens mangfold, blant med annet bomullstråder, gamle videotaperuller og fiskesnører. Stykket henter sin inspirasjon fra den gamle fortellingen om selgere som reiser til trollmannen for å kjøpe vinden. Den er knytt i tre knuter - og følger man utviklingen i verket kan man godt høre komponistens tolkninger av teksten.
Hennes «The Heart's ear» fra 1997 er en meditasjon rundt en sufi-melodi. Sufismen er et uttrykk for den estetiske dimensjonen av Islam, men har i følge komponisten også tradisjon innen kristendommen. Musikken er mystisk, undersøkende og spennende.
Jon Øivind Ness er det norske innslaget på platen. Hans «Gimilen» er basert på hans trio «Drop», men her har Ness utvidet instrumentariet betraktelig. Musikkens inspirasjon er hentet fra naturen - der to innsjøer i Hakadal står sentralt.
Igjen blir man slått av Cikadas dyktige musikeres evne til å formidle klangene som komponister er ute etter. Man fascineres og man sitter ofte å undres over det man hører. Cikada har en spesiell evne til å bringe fram hele spekteret av klanger - fra de vare og lyse, via varme og mørke, til iskalde gufs - alt vevd sammen til en musikalsk opplevelse som er spesiell og god. Det er Christian Eggen som dirigerer.
Igjen går det en blomst til en hverdagslig og informativ innledning fra ensemblets pianist Kenneth Karlsson. CD-heftet ellers inneholder alt hva man ønsker seg av informasjon om musikken og ensemblet.

CIKADA: «Live at Huddersfield Contemporary Music Festival»
LAWO Classics LWC1086 (2015)
Spilletid: 48:25

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar