mandag 28. mars 2016

Levende organ(isme)

Cikada - et ensemble som er unikt i Norge. På denne platen har de med fire verk av den tyske komponisten Carola Bauckholt (1959) - en komponist som ikke bare overrasker sitt publikum, men også seg selv.Bauckholts musikk hørte jeg første gang i 2012 da jeg snappet opp en plate med Thürmchen ensemble. Dette er et ensemble Bauckholt selv var med på å stifte, og jeg ble umiddelbart fascinert av bruken av klanger i hennes musikk. Da Cikada strykekvartett framførte «Lichtung» i Blå Grotte i Fredrikstad våren 2015, var jeg på mange måter solgt. Den kvartetten er noe av de fineste av ny musikk som har truffet undertegnedes ører. Et annet genialt verk fra hennes hånd - og som så absolutt bør lyttes til er er «Zugvögel» for obo, klarinett, alt-sax, bassklarinett og fagott. Du kan kanskje tenke deg hva gjennomgangstemaene er her.
Men tilbake til denne platen. De har med seg fire verk - framført på noe som må være med den innerste musikalske inderlighet. Cikada får musikken til leve, slik at ensemblet høres ut som ett eneste levende organ - eller en musikalsk organisme for den saks skyld. Formidlingen er helt strålende og Bauckholts musikk blir både fascinerende og forunderlig å lytte til - jeg vil strekke meg så langt som å si at dette er vakker musikk - konkret og vakker!
De fire stykkene kan med norsk tittel være; Drivstoff, drivverk, kile og drag. Fire ord som starter assosiasjoner med en gang - og med Bauckholts musikk som ledsager til lytterens indre bilder får man en lytteropplevelse av de helt sjeldne.
Carola Bauckholt har selv skrevet om platas fire verk, samt hennes forhold til Cikada i det medfølgende cd-heftet. Pianist og kunstnerisk leder for Cikada Kenneth Karlsson har også delt sine tanker rundt komponist og musikk i cd-heftet. Derfor gis lytteren en enda bedre opplevelse. Når man så legger inn Lindberg Lyds fantastiske lydbehandling, blir dette er en forbilledlig utgivelse!

På plata:
«Treibstoff» (1995)
«Sog» (2013)
«Laufwerk» (2011)
«Keil» (2000)

CAROLA BAUCKHOLT: «Ich muss mit Dir reden»
Cikada ensemble - dirigent Christian Eggen
2L-116-SABD (2015)
Spilletid: 54:18

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar