torsdag 9. juni 2016

Personjoikens «Requiem»

Da John Paulsen døde i 1991, fikk kunstformen personjoik stempelet «utdødd», men Ola Graff - som er konservator i nordnorsk folkemusikk - fikk samlet inn en rekke joiker fra den sjøsamiske tradisjonen. Kulturskatter man trodde var tapt for alltid. Og nå har musikeren og komponisten Kristine Hansen Nordgaren analysert fem av disse joikene - og resultatet er «Snefjord».Musikkprosjektet - eller kunstprosjektet «Snefjord» er et uvanlig stykke arbeid. Verket - om man ser på dette som en helhet - trenger både tid og rom hos lytteren.
Tid - fordi musikken ikke er selvsagt, ikke forklarende og langt fra enkel å forholde seg til.
Rom - fordi lytteren får best utbytte av lytteropplevelsen ved å sette seg inn i den fortalte historien blant sjøsamene, samt å skaffe litt kunnskap om denne spesielle sangtradisjonen.
Men når tid og rom er på plass, dannes en del fascinerende bilder. Man begynner å finne «knagger» å henge klanger og musikalske utbrudd på. Så om man har muligheten til det; les og lær - og lytt så til musikken uten å bli avbrutt verken av andre lyder eller lys.
Da fungerer denne innspillingen, selv om savnet av å høre de tradisjonelle joikene som Nordgaren har lagt til grunn for komposisjonen er stor - i alle fall for undertegnede.
Nå skal det sies at dette også er en konsertforestilling med premiere 20.juni under Festspillene i Nord-Norge - da med både joiken og forfatter er på plass.

«Snefjord» handler om en utdødd joiketradisjon fra Snefjord (Måsøy kommune, Finnmark), som er skrevet om og dokumentert i boken «Om kjæresten min vil jeg joike» av Ola Graff.

På platen:
Garggu-Káre
Piera Niilan Ánte
Johannes-Omut
Jovna-Siri
J.P, Snefjord

Musikerne er Ingrid Eliassen (trompet), Geir Davidsen (euphonium) og Kristine H. Nordgaren (slagverk).

KRISTINE HANSEN NORDGAREN: «Snefjord»
Trio Snefjord
Spilletid: 38.02

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar