tirsdag 21. juni 2016

Den store klangen

Dan Styffe serverer atter en gang glimrende spill på sin kontrabass. På denne platen har han med seg to originalverk av Arne Nordheim (1931-2010) og fire verk som opprinnelig er skrevet for cello.Det er mulig undertegnede er konservativ, men jeg synes det er Arne Nordheims «Partita for seks kontrabasser», samt hans «Tre avsnitt for kontrabass solo» som påkaller den aller største oppmerksomheten på platen. Spesielt Nordheim verk for seks kontrabasser er av det spennende slaget, hvor Nordheim virkelig får vist kontrabassenes kollektive klang. Musikken spenner fra det mørkeste mørke - til de lyseste flageoletter, der maleriske titler gir lytteren en god dose med assosiasjoner. Her har Styffe med seg Håkon Thelin, samt fire unge musikere som enten studerer eller som akkurat er ferdig med sine studier.
«Tre avsnitt for kontrabass solo» har også sine undertitler som pirrer ørene. «Innover», «Octophonia» og «Søkende» gir også her lytteren hjelp til de musikalske fantasier.
Og det kan noen ganger være til hjelp i et musikalsk landskap som ikke alltid er selvforklarende, all den tid dette er et instrument som ikke så alt for ofte befinner seg alene i konsertsalen.
På platen har Styffe også valgt fire verk som opprinnelig er skrevet for celloen. Og det er fint gjort, selv om undertegnede foretrekker den litt lysere celloklangen i disse verkene - men formidlingen til Styffe gir en meget god lytteropplevelse.

Dette er en plate der Arne Nordheims musikk er sentral - og Nordheim har i en eller annen form en forbindelse til platas andre komponister - noe som gjør dette til litt ekstra interessant lytting.

På plata:
Ingvar Lidholm (f. 1921): «Fantasia sopra laudi»
Witold Lutoslawski (1913-1994): «Grave - metamorphoses»
Aulis Sallinen (f. 1935): «Elegia - Sebastian Knight'ille»
Arne Nordheim (1931-2010): «Partita for seks konrabasser»
Arne Nordheim: «Tre avsnitt for kontrabass solo»
Arne Nordheim: «Clamavi»

DAN STYFFE: «Octophonia»
Simax Classics PSC 1342 (2016)
Spilletid: 50.35

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar