tirsdag 6. desember 2016

Følelse av katedral

Klangen flyter godt ut av høytalerne med Johann Sebastian Bachs berømte «Toccata og fuge i d-moll». Ryde & Bergs orgel i Oslo Domkirke skal presenteres - og da er det ingen vits i å spare på det musikalske kruttet fra domorganist Kåre Nordstoga. Denne cd'en er en god presentasjon av orgelets kvaliteter og en domorganists musikalitet i særdeleshet.Ved siden av Bachs monumentale verk, får orgelpipene kjørt seg i Max Regers koralfantasi «Wie schön leucht' uns der Morgenstern». Disse to gedigne stykkene får presentert orgelklangen i Oslo Domkirke på en særdeles god måte.
Nordstoga har også valgt seg ut litt annen musikk på en plate som er av det varierte slaget. Hans egne arrangementer av Edvard Griegs «Holberg-suite» fungerer fint - og folketonen «Rosa» fra 1700-tallet - en versjon som opprinnelig er nedtegnet av felespilleren Knut Buen, viser hvor fint dette store orgelet også takler orgelverk i mindre format.
Selvsagt har han med Arild Sandvolds «Variasjoner over folketonen Eg veit i himmerik ei borg» - samt «Meditasjon over preludium i C-dur av J. S. Bach», signert Charles Gounod., to verk som passer denne produksjonen meget bra.
Og når domorganisten serverer en nydelig versjon av Oskar Lindbergs «Gammal Fäbodpsalm från Dalarna», er lytteren rimelig solgt - i alle fall undertegnede.
Nordstogas spill er uovertruffent. Han behersker sitt orgel og han behersker de mange stilarter som er på denne platen. Og når lydteknikeren har tatt med etterklangen i kirken inn i godstua - blir opplevelsen veldig rik!
Dette er en skikkelig «snadderplate» for orgelentusiaster.

KÅRE NORDSTOGA: «The Organ of Oslo Cathedral»
Lawo Classics LWC1103 (2016)
Spilletid:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar