torsdag 1. desember 2016

Et mesterverk - i alle retninger

Arnold Schönbergs «Gurre-lieder» (1900-1911)er et massivt stykke musikk - en senromantisk kantate som fordrer et enorm apparat på scenen - og i hodet på dirigenten. Bergen Filharmoniske orkester og dirigenten Edward Gardner makter å formidle komponisten voldsomme kantate på en superb måte!Arnold Schönberg (1874-1951) brukte 11 år fra han skrev den første skissen til dette fantastiske verket, til det sto ferdig i 1911. Her møter vi 150 musikere, fem sangsolister, en resitatør, samt tre firstemmige mannskor og ett blandet kor. Til sammen rundt 350 mennesker på scenen skaper et musikalsk opplevelse som er særdeles spesiell.
Verket er senromantisk - altså skrevet før Schönberg brøt med det tradisjonelle og beveget seg inn i tolvtoneteknikkens sfære. Og handlingen i denne kantaten er lagt til Gurre slott på Nord-sjælland i middelalderens Danmark.

Gardner og orkesteret fra Bergen - med musikalske venner - innfrir til de grader. Og sammen med et lydopptak som også innfrir blir lytteropplevelsen helt i øverste toppklasse.
Gardners tolkning av verket er spennende - og han velger å gi kantaten en musikalsk koloritt som kler cd-mediet. Lydbildet er levende, solistene er godt fremme i klangbildet - og korene får sin rettmessige plass i verket.
Orkesterets innsats er optimal. Dette er noe av det fineste Bergen-filharmonien har presentert på mange år. Dette er enkelt sagt en opplevelse alle som er det minste opptatt av god musikk, og Schönbergs skriverier i særdeles må få med seg!
Denne platen anbefales på det varmeste.

Medvirkende
Alwyn Mellor - Sopran
Anna Larsson - Mezzosopran
Stuart Skelton - Tenor
Wolfgang Ablinger-Sperrhacke - Tenor
James Creswell - Bass
Sir Thomas Allen - Stemme

Bergen Filharmoniske kor
Collegiûm Mûsicûm
Edvard Grieg Kor
Orphei Drängar
Studenter fra the Royal Northern College of Music

ARNOLD SCHÖNBERG: «Gurre-lieder»
Bergen filharmoniske orkester - Edward Gardner
Chandos SACD CHSA51722 (2016)
Spilletid: 103.20 (2cd)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar