lørdag 8. april 2017

Orkestertemperament!

Rytmer - følelser - klang - sug og inderlighet. Kringkastingsorkesterets (KORK) møte med den peruanske komponisten Jimmy López (f. 1978) er blitt et heftig musikalsk treff!Det er med andre ord ingen overraskelse - men en herlig bekreftelse på at orkesterets sjefdirigent Miguel Harth-Bedoya bringer inn ny og spennende musikk i orkesterets repertoar. Harth-Bedoya er selv peruaner og har altså de aller beste forutsetninger for å inkludere den sør-amerikanske musikk-stilen inn i sitt orkester. Og det er kanskje DET orkesteret man kan gjøre slikt uten videre. KORK er mestere i ta utfordringer og å tilpasse seg et hvert musikalsk uttrykk. Derfor blir denne platen med tre av López sine verk er heftig møte med en særdeles spennende komponist.
På denne platen har Kringkastingsorkesteret besøk av cellisten Jesus Castro-Balbi - et helt nytt bekjentskap for undertegnede. Han er solist i cellokonserten «Lord of the air» og som viser frem en ytterst fin teknikk - samt formidler klangen på en usedvanlig god måte.
Og på innspillingens tre andre kutt hører vi hvorfor denne typen musikk - med sprakende klangfarger og drivende rytmikk er så inderlig flott å lytte til. En stor blomst går derfor til orkesterets musikere som nok en gang overbeviser stort! Det er kanskje urettferdig å fremheve én orkestergruppe i en så strålende innspilling - men en meget potent slagverksgruppe er med på sende musikkopplevelsen til de store høyder.
Den unge peruanske komponisten har sin utdannelse fra blant annet Sibelius-akademiet i Finland, og fra Berkeley.

På plata:
«Perü Negro» (2012)
«Lord of the Air» - cellokonsert (2012)
«Synesthésie» (2011)
«America Salvaje» (2006)

JIMMY LÓPEZ: Orkesterverk
Kringkastingsorkesteret - Miguel Harth-Bedoya (dirigent)
Jesus Castro-Balbi, cello
Harmonia Mundi HMU 907628 (2016)
Spilletid: 66.57

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar