onsdag 19. april 2017

En lysende plate

«Vers la Lumiére» - mot lyset - musikk med utgangspunkt i mørket. Joda, kombinasjonen fungerer meget godt på denne innspillingen der Jens Harald Bratlie - med god hjelp av sin sønn, komponisten David Bratlie (f. 1972) har skapt en plate som nesten kan kalles for en konseptplate. Ikke helt vanlig når det gjelder klassisk musikk av ulike komponister.

Fra mørke til lys - er et fascinerende aspekt som komponister - som så mange andre kunstnere - har latt seg fange i. Denne platen, med musikk av David Bratlie, Antonio Bibalo (1922-2008), Franz Liszt (1811-1886) og Olivier Messiaen (1908-1992), er faktisk usedvanlig god.
Den innledes med Bibalos andre klaversonate - som betegnende nok har tittelen «La Notte» - altså natten - og frem til platas avslutningstykke «Regard du Pére» hentet fra Olivier Messiaens «Vingt Regards sur  l'Enfant-Jésus» tas vi med på en nydelig pianistisk og litt filosofisk reise.
Mye av den gode musikalske følelsen vi sitter igjen med er selvsagt Jens Harald Bratlies utsøkte spill, men også at David Bratlies elektroniske «Vers La Lumiére» binde de forskjellige klaverstykkene sammen - så det hele oppfattes som en musikalsk enhet - til tross for den store avstanden i tid mellom stykkene.
Dette er så visst en plate som bør oppleves. Den er særdeles god!

På platen:
Antonio Bibalo: Klaversonate nr.2 «La Notte»
David Bratlie: «Vers La Lumiére»
Franz Liszt: «Vallée d'Obermann» fra «Années de pélerinage»
Olivier Messiaen: «Regard de l'Esprit de joie» og «Regard du Pére» fra «Vingt Regards sur l'Enfant-Jésus»

VERS LA LUMIÉRE: Musikk av Bratlie, Messiaen, Bibalo og Liszt
Jens Harald Bratlie, klaver
2L-132-SABD (2016)
Spilletid: 55:45

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar