tirsdag 20. juni 2017

Delikat fløytemusikk fra «gullalderen»

Platas fire verk er skrevet i perioden mellom 1953 og 1963 og det ble skrevet mye musikk av denne generasjonens komponister som var med på å peke ut en retningen for datidens unge komponister. Mye av musikken kjennetegnes som virkelig virtuos - og da er det naturlig at en av vår tids store fløytister, Tom Ottar Andreassen bringer den ut til publikum.

Det er forbilledlig å høre Andreassen formidle denne musikken - musikk som blant andre Ørnulf Gulbransen, Alf Andersen og Per Øien var så gode eksponenter for. Og i likhet med de tre legendariske musikerne bidrar Andreassen til at den virtuose norske fløytemusikken lever videre.
Platen innledes med Edvard Fliflet Bræin (1924-1976) og hans Concertino op.10, et verk han skrev i 1958 og det var Alf Andersen som urframførte stykket sammen med Oslo Filharmoniske orkester. Fløytekonserten til Johan Kvandal (1919-1999) fra 1963 er tilegnet Per Øien, mens Alf Andersen igjen er sentral ved tilblivelsen av «Suite for fløyte og strykere» op.31 av Egil Hovland (1924-2013).
Disse tre verkene er skapt i kjølvannet av neoklassisismen, noe man merker med at musikken til Hindemith og Stravinskij (blant mange andre) var en slags rettesnor for den nye norske musikken. Så kan man krangle så mye man vil om dette var til norsk musikklivs berikelse eller ikke.
Men virtuost er dette - det er musikk som man rett og slett blir i godt humør av. Lett å lytte til, og samtidig interessant nok.
At Andreassen henger på Finn Mortensens «Sonate for fløyte solo» op.8 viser på en god måte at enkelte elementer i norsk musikkliv, på tidlig 50-tall, var på vei inn i modernismen. Og de toneangivende komponistene - etter min ringe mening - i denne perioden er nettopp Finn Mortensen, Fartein Valen og etter hvert Arne Nordheim.
Sonaten til Mortensen ble liggende ubrukt i mange år etter at Alf Andersen urframføringen den i 1953 i regi av nyMusikk, men er i dag ett av de sentrale solostykkene skrevet av en norsk komponist.
Det er et friskt Kringkastingsorkester som er Tom Ottar Andreassens medspiller på denne platen - og dirigent Ingar Bergby leder det hele med en sikker og kyndig hånd.

LA FLÜTE NORVÉGIENNE: Musikk av Bræin, Hovland, Mortensen og Kvandal
Tom Ottar Andreassen (fløyte)
Kringkastingsorkesteret - Ingar Bergby (dirigent)
LAWO Classics LWC1127 (2017)
Spilletid: 71.13

   

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar