fredag 9. juni 2017

Et musikalsk dypdykk

Det er et usedvanlig varmt og balansert lydbilde som klinger ut av høyttalerne når platen snurrer i anlegget. Og når utøverne Bård Monsen på fiolin og Gunnar Flagstad på klaver serverer musikken på en særdeles god måte, klinger musikken til Fartein Valen (1887-1952), Witold Lutoslawski (1913-1994) og Igor Stravinsky (1882-1971) som et indre lys.De tre komponistene står i vidt forskjellige leiere - rent musikalsk. Derfor er dette en cd som åpner de forskjelligste landskap for oss som lyttere. Musikken er riktig nok enkel å lytte til, men komposisjonene oser av kvalitet og musikalsk glød.
Fartein Valen - mange lukker den boka før man i det hele tatt har hørt musikk av denne spennende komponisten. Fiolinsonaten hans er skrevet tidlig i hans virke - og er nok et stykke musikk man kan begynne med når en skal tilnærme seg Valens musikk.
Igor Stravinsky - en favoritt hos mange - er representert med et lekent og lyrisk verk. «Duo Concertante» formidles av musikerduoen slik den skal formidles. Lys, luftig og inderlig.
Den tredje av det forrige århundrets virkelig store komponister - Witold Lutoslawski - er representert med Partita for fiolin og piano - et verk han skrev i 1984 - og er nok platas mest krevende verk å lytte til. Men den musikalske rikdommen som den polske komponisten gir oss, er nydelig tatt hånd om av Monsen og Flagstad.
I alt er dette tre verk som er sentrale i disse komponistenes liv - og framføringene er kvalitet plassert på den øverste musikkhyllen.
Det er også interessant å lese cd-heftet, som er ført i pennen av de to musikerne. Det er med på å kaste det gode lys over både musikken og framføringene.

På plata:
Fartein Valen: Sonate for fiolin og klaver op.3 (1912-1919)
Igor Stravinsky: Duo Concertante (1932)
Witold Lutoslawski: Partita for fiolin og piano (1984)

BÅRD MONSEN / GUNNAR FLAGSTAD: «Interactions»
2L-137-SABD (2017)
Spilletid: 51.29

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar