mandag 5. juni 2017

En meget god Sibelius-plate

Bass-barytonen Gerald Finley og Bergen Filharmoniske orkester er en god match. På denne platen er det sanger av den finske nasjonalkomponisten Jean Sibelius (1865-1957) som står på programmet, sammen med en rekke flotte orkesterverk.

Det er ikke ofte denne komponistens sanger i orkesterdrakt når norske ører, men takket være komponistene Einojuhani Rautavaara, Jussi Jalas, Ivar Hellman og Pekka Helasvuo - så har denne musikken fått et fargerikt liv i det store formatet. Og orkestreringen er gjort med usedvanlig nennsom og fin hånd, som ivaretar den "sibeliuske" klangen.
Solisten Gerald Finley gjør selvsagt mye av denne platen. Hans stemme har et herlig volum, og diksjonen han fremviser på disse verkene er helt optimal. Han synger med innlevelse, finesse og tidvis utrolig følsomt.
Bergen-filharmonien under ledelse av Edward Gardner gjør også sitt til at denne platen blir en liten favoritt. Deres akkompagnement og samspill med Finley er både nyansert og godt. Spesielt deres medvirkning i «In the Stream of Life» og «The Rapid-rider's brides» er en nytelse å låne øret til.
I tillegg møter vi orkesteret alene i « Pohjolas datter», «Romanse C-dur op.42» og «The Oceanides».
På denne platen møter vi en Sibelius som viser at hans skapende er mer enn den berømte fiolinkonserten, Karelia-suiten, «Valse Triste» og «Finlandia».
Denne innspillingen anbefales varmt!

JEAN SIBELIUS: Sanger og orkesterverk
Gerald Finley (bass-baryton)
Bergen Filharmoniske orkester - Edward Gardner (dirigent)
Chandos CHSA5178 (2017)
Spilletid: 78:40


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar