torsdag 15. juni 2017

Intenst fra Ratkje

Timen med Maja Solveig Kjelstrup Ratkjes «Crepuscular Hour» er et intenst verk for tre kor, tre par støymusikere og kirkeorganist. Det må ha vært fantastisk være til stede i kirkerommet når kaskader av klanger omslutter lytteren. For dette er mektige saker!

Dette er en live-innspilling fra Huddersfield Contemporary Music Festival i 2012, men det tok fire år før platen nådde butikkene.
Dette er ikke bare en plate, men den kommer både som CD og som DVD. Og det er fascinerende å se og lytte til det musikalske resultatet og heldigvis finnes lyden med et 5.1 surround-spor.
Det er skapt en nydelig lysdesign til denne konserten, noe som kan nytes på DVD-platen.
Ratkje har valgt å la seg inspirere av solstråler som kastet ned mellom skyer, og som brytes i når lyset møter hindringer. Konkrete hendelser som lager et musikalsk spekter som trigger lytterens fantasi kontinuerlig.
Musikerne som fremfører verket fortjener den aller største respekt. Formidlingen er fylt med overskudd, Korets mange stemmer lager et lydbilde som er meget troverdig med blikk på verkets tittel, og det er formidabelt arbeid dirigenten James Weeks har gjort med å binde dette verket sammen og å gjøre det hele til en opplevelse.
Musikken er organisk - den beveger seg frem og tilbake, og den slutter aldri å puste - og når Nils Henrik Asheim løfter det hele til et fantastisk klimaks fra orgelkrakken fornemmes frysningene som risler nedover ryggen.
Denne produksjonen må bare oppleves!

MAJA SOLVEIG KJELSTRUP RATKJE: «Crepuscular Hour»
Antoine Chessex, Stian Westerhus, Hild Sofie Tafjord, Lasse Marhaug, Mark Durgan, Nils Henrik Asheim, Phil Julian, RNCM Chamber choir, The 24, University of Huddersfield Chamber Choir
Rune Grammofon RCD 2181 (2016)
Spilletid: 56.49 (CD) 61.07 (DVD)
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar