tirsdag 23. januar 2018

Blendende klarinettspill

Nye klarinettkonserter er sjelden vare, men her til lands har det dukket opp flere nye konserter så langt på 2000-tallet. Ett av de nyeste tilskuddene er Bjørn Kruses «Chronotope», en konsert Fredrik Fors formidler med virtuositet og briljans - samt en god porsjon musikalsk lekenhet.

Det er så herlig å høre en musiker som til de grader behersker både instrument, lydbilde og innsikt på den måten Oslo-filharmoniens solo-klarinettist Fredrik Fors gjør.
Denne konserten - som fikk sin urframførelse i januar 2016 - med Fors som solist, er en virkelig musikalsk prøve - både når det gjelder teknikk, klang, virtuositet og ikke minst fordi konserten er av det lengre slaget, tidsmessig.
For det krever sitt å har full konsentrasjon på dette instrumentet i 45 minutter - ikke minst når det er snakk om nyskreven musikk.
Konserten er spennende lytting, fordi komponisten gir utøveren en rekke utfordringer - blant annet teknisk, men også at det brukes klanger og toner som ikke akkurat er laget for «tradisjonell» utøvelse på dette fine instrumentet. Blant annet har komponisten skrevet inn noter som overstiger det som betegnes som øverste grense med en stor ters - og slikt løser Fredrik Fors for en nydelig måte, noe som også er med på å gi konserten en liten dimensjon ekstra.
Bjørn Kruse (f. 1946) gir Oslo-filharmonien nok å arbeide med. Hans rike orkestrering passer dette orkesteret godt og nettopp dette er med på å holde lytteren fanget gjennom hele konserten.
Maestro Christian Eggen sørger for at solist og orkester gir lytteren opplevelsen av den imponerende samklang som rammer inn konserten.
Konserten er superlang og instrumentets omfang utnyttes til det ekstreme. Tittelen henspeiler på tid og rom, en tittel Kruse har valgt med omhu, noe han beskriver enkelt og godt i cd-heftet.
Gi innspillingen tid og rom også - den anbefales!


BJØRN KRUSE: «Chronotope», en klarinettkonsert
Fredrik Fors, klarinett
Oslo Filharmoniske orkester, Christian Eggen (dirigent)
LAWO Classics LWC1129 (2017)
Spilletid: 45.29 
Link til noter her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar