fredag 26. januar 2018

En levende symfoni

«Sinfonia Antarctica» er et gedigent verk av Ralph Vaughan Williams (1872-1958). Og var det noe denne engelske komponisten kunne var det å skrive for orkester. At Bergen filharmoniske orkester får lov å gjøre to av denne komponistens symfonier, med den engelske dirigenten Sir Andrew Davis forplikter - og da er det ekstra flott at de lykkes meget godt.

For dette er en av de virkelig flotte musikalske opplevelsene som er servert fra vårt fine vestlandske orkester.
Musikerne og dirigent oppviser en musikalsk samhandling som er imponerende og det klingende resultatet er fundamentert i en solid tolkning. Davis får orkesteret til å spille britisk - med både tyngde og malerisk musikalitet. Og det gjøres med en inderlighet som snakker til lytteren. En rimelig fin blomst sendes også i retning sopranen Mari Eriksmoen, samt Bergen filharmoniske kor og Edvard Grieg-koret.
Med på denne platen har de også fått plass til konserten for 2 pianoer og orkester - en konsert som opprinnelig er skrevet som en vanlig klaverkonsert med en solist. Joseph Cooper har gjort en fin jobb med denne arrangeringen, og det er usedvanlig fint spill av konsertens to solister - canadierne Helene Mercier og Louis Lortie, med Bergen-filharmonien som meget lydhøre medmusikere.
Et verk som var nytt for meg er «Four last songs», opprinnelig for stemme og piano, men her i orkesterdrakt av Anthony Payne. Fine sanger, som er godt sunget av barytonen Roderick Williams.
Denne platen er med andre ord variert og særdeles interessant. Og man trenger ikke være britisk for å skjønne at dette er en usedvanlig innspilling.

RALPH VAUGHAN WILLIAMS: «Sinfonia Antarctica», «Four last songs» & «Konsert for 2 pianoer og orkester»
Mari Eriksmoen (sopran), Louis Lortie (klaver), Helene Mercier (klaver), Roderick Williams (baryton)
Edvard Grieg-koret
Bergen filharmoniske kor og orkester 
Dirigent: Sir Andrew Davis
CHANDOS CHAN5186 (2017)
Spilletid: 77.46

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar