tirsdag 2. januar 2018

Tiltalende fiolinmøte

Sergej Prokofiev er en komponist som tiltaler lytteren. Musikken er inderlig - og når den formidles slik Elise Båtnes gjør på denne innspillingen, blir det en meget god opplevelse.

De to fiolinsonatene maler frem stemninger, lys, mørke, farger og inderlighet som med Båtnes strengespill åpner veien inn til lytterens fantasi.
For musikken setter i sving et tankespill, i alle fall hos undertegnede. Og det er mildt sagt fascinerende å sammenligne disse to sonatene. Den første - med sitt melankolske - ja nesten dystre klangbilde - satt opp mot sonate nummer to - lys og luftig i sitt vesen.
Her er det da Elise Båtnes fremviser en musikalsk storhet i sine tolkninger. Hennes spill den andre sonaten er briljant og virtuost, samtidig som vi virkelig tror på det hun får frem med sin fiolin i den litt dystre Fiolinsonate nr. 1.
Mellom disse sonatene finner vi fem melodier - opprinnelig skrevet for sang og klaver, men Prokofiev transkriberte disse for fiolin under sitt opphold i Paris i 1925.
Dette er en plate som viser ulike sider av den store russiske komponisten. Musikerne Elise Båtnes og Håvard Gimse gjør så visst ikke skam på de tre verkene.
Hild Borchgrevink har skrevet meget opplysende tekst i cd-heftet.
Denne platen anbefales varmt!

PÅ PLATEN:
«Fiolinsonate nr.1 f-moll» op.80
«Fiolinsonate nr.2 D-dur» op.94
«5 melodier» op.35

SERGEJ PROKOFIEV: Fiolinsonater
Elise Båtnes, fiolin - Håvard Gimse, klaver
LAWO Classics LWC1118 (2017)
Spilletid: 65:13

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar