onsdag 10. januar 2018

Et portrett i klang

Marcus Paus (f. 1979) presenteres på denne platen med musikk som tidvis er både lyrisk og melodiøs, og disse verkene distanserer seg litt fra tanken om å dytte på grenser. Egentlig ganske godt å lene øret til altså.

Platas første verk er fløytekonserten «A Portrait of Zhou» - og her gir Paus utøverne anledning til å fremelske klanger som er direkte vakre og i siste sats får solist Tom Ottar Andreassen vist frem sine virtuose egenskaper i samspill med Kringkastingsorkesteret (KORK). Det er faktisk litt befriende å lytte til musikk som kan nytes uten noen form for musikalsk kunnskap.
«Marble Songs» er skrevet for obo d'amore - et instrument som sjeldent frekventerer nye utgivelser. Jan Bertelsen er formidler satsene godt - og gir lytteren et godt inntrykk i dette instrumentets klangegenskaper.
«Shostakovich in Memoriam» ble min favoritt på denne platen. Paus favner mye av livsløpet til den store russiske komponisten i dette verket, som fungerer helt fint som en teaser til å lese litt mer om denne spesielle mannen fra forrige århundres storhetstid. Cellisten Ole-Eirik Ree og Oslo Camerata spiller med inderlighet!
Bjarne Magnus Jensen (fiolin) gir oss «Vita» - et kort stykke som igjen favner komponistens befriende enkle tonebilde. Og platen avsluttes med den strålende fiolinist Henning Kraggerud - som sammen med Nordnorsk symfoniorkester presenterer «Love's last Rites» - et nydelig stykke musikk full av dempede melodiske linjer. Smågenialt skrevet og utført!
Det eneste jeg kunne ønsket meg var et endra brede utvalg av musikken til Marcus Paus - det er det plass til på denne platen - som kanskje er i korteste laget.

MARCUS PAUS: «Odes & Elegies»
Sheva Records (2017)
Spilletid: 43.16

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar