fredag 20. april 2018

En liten skatt

Så endelig er den her - innspillingen med Johan Halvorsens (1864-1935) fiolinkonsert - en konsert man trodde var tapt for alltid. På denne platen har Henning Kraggerud tatt med seg fiolinkonserten til Carl Nielsen (1865-1931) og den udødelige romansen til Johan Svendsen (1840-1911).

Henning Kraggerud innfrir, Johan Halvorsen innfrir og de får meget god musikalsk støtte i Malmö symfoniorkester.
Halvorsens fiolinkonsert er selvsagt superinteressant - og innspillingen avslører et godt musikalsk håndverk fra en av norges ledende komponister fra begge sider av år 1900. Konserten ble spilt i 1909 og kritikerne da var begeistret. Og det er lett å skjønne - for denne konserten beriker norsk fiolinlitteratur.
Henning Kraggerud er en usedvanlig god musiker. Hans sans for de klassiske formene er stor - og hans innsikt og hans teknikk bidrar til at denne platen er meget god.
En annen norsk fiolinperle er Svendsens «Romanse»  fra 1881 - et stykke musikk som fortsatt er en nytelse å lytte til - når den spilles så godt som Kraggerud gjør det.
Carl Nielsens fiolinkonsert er ikke alt for mye fremført - og jeg undres om ikke man kanskje kunne valgt et annet verk ved siden av Halvorsen og Svendsen. Men pytt - godt spill er det - og det er jo litt interessant å sammenligne de to konsertene som er skrevet med bare få års mellomrom.
Dette er en plate som fortjener oppmerksomhet!

HENNING KRAGGERUD: Musikk av Halvorsen, Nielsen og Svendsen
Henning Kraggerud, fiolin
Malmö symfoniorkester - Bjarte Engeset (dirigent)
Naxos 8.573738 (2017)
Spilletid: 61.53Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar