lørdag 28. april 2018

En stor stemme

Du vet hva du får når du setter i en plate med de musikalske parhestene Marianne Beate Kielland og Nils Anders Mortensen; Kvalitet hele veien!

Denne gangen er det musikk av den norske mezzosopranens fjerne slektning Olav Kielland (1901-1985), samt sanger av Arne Dørumsgaard (1921-2006) som de to har spilt inn.
Her har hun dukket ned i den rike sangskatten som finnes på Nasjonalbiblioteket og hentet frem usedvanlig spennende musikk som tegner fine bilder av to komponister som har en del felles trekk i sitt tonespråk, der de på en måte er trygt forankret i den nasjonale tradisjonen - men er tidvis også djerve i sitt tonespråk. Spesielt fint er det å høre Aasmund Olavsson Vinjes tekst i «Vaaren» - tonesatt av Olav Kielland på et helt annet vis enn den kanskje mer berømte versjonen til Edvard Grieg.
Kiellands musikk er mangslungen og variert - noe som gjør alle disse sangene til en flott opplevelse.
Likedan er Dørumsgaards sanger flotte. Vel verd å lytte til er Jakob Sandes tekst «Trur eg» - som vel mange husker i Jon Eikemos versjon. Her setter Dørumsgaard en perfekt tone som fremhever og rammer teksten inn i en perfekt setting. Lytt og les litt rundt hans «Skumring i Tusseskog» også. Her behandler han  han forfatteren Hans Henrik Holms tekst på et nydelig vis.
Og på toppen av dette - så finner vi altså formidleren Marianne Beate Kielland - som med sin kraftfulle, spenstige, lekne og distinkte stemme fargelegger tekst om musikk så man nesten må klype seg litt i armen.
Igjen har hun selskap av pianisten Nils Anders Mortensen - og igjen er det bare å bukke i takknemlighet.

På platen:
Olav Kielland:
«Seks Sivle-songar» op.17, «Fem sanger av Obstfelder», «Tri visur i vå og von» op.29, «Vaaren» op.30, «To salmer» op.6, «Eichendorff-sanger», samt noen enkeltstående sanger.
Arne Dørumsgaard:
«Burleskar for song og piano» op.13, «Skumring i tusseskog» op.8, samt noen enkeltstående sanger.

«SONGS» - musikk av Olav Kielland og Arne Dørumsgaard
Marianne Beate Kielland (mezzo-sopran) og Nils Anders Mortensen (piano)
LAWO Classics LWC1145 (2017)
Spilletid: 77.45

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar