torsdag 2. august 2018

Barokk - cello - dans!

Torkil Baden har tittelen «Den dansende cello» i cd-heftet til denne innspillingen. Og det er nettopp det denne platen handler om. Musikken formidles av den «dansende» eksekutør Bjørg Lewis.

De seks cellosuitene til Johann Sebastian Bach (1685-1750) er kanskje den ultimate testen på en hvor moden en cellist er i sin evne til å formidle musikalske følelser, glede og henrykkelse.
Truls Mørk har lykkes, Mstislav Rostropovich har lykkes, Paul Tortelier har lykkes og Steven Isserlis har lykkes - bare for å nevne en håndfull.
Og det ER et musikalsk svennestykke Bjørg Lewis har gitt seg i kast med - denne flotte cellisten som til daglig befinner seg i Vertavo-kvartetten.
På denne platen har hun spilt inn suite nummer to, tre og fem - og etter endt lytting skjønner jeg godt hvorfor den legendariske Rostropovich inviterte Lewis til å studere med ham. Hun gjør akkurat det som Bachs suiter trenger - hun leker. Leker med klangen, leker med tonene og leker med ornamentikken - men alt innenfor den musikalske ramme som ligger til grunn i mester Bachs musikk.
Min favoritt fra denne platen er suite nummer to. Jeg har en del innspillinger av suitene, men akkurat denne versjonen treffer usedvanlig godt.
Og kjære plateselskap - det er tre cellosuiter til av denne eminente komponisten. Håper den innspillingen med Bjørg Lewis er planlagt.

JOHANN SEBASTIAN BACH - Cellosuiter
Bjørg Lewis, cello
LAWO Classics LWC1154 (2018)
Spilletid: 62.53

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar