fredag 24. august 2018

Nok en stor Bach-cd

Kåre Nordstoga har som mål å spille inn samtlige orgelverk av Johann Sebastian Bach (1685-1750). Her er cd nummer ni og ti av i alt 14. Og opplevelsen for oss lyttere er igjen stor.

Og den norske mesterorganisten kaster køl på det musikalske bålet allerede i starten. En frisk og sjelsettende versjon av den berømte «Tocata og fuge i d-moll» BWV 565, tar virkelig tak i anlegget i stua, og et øyeblikk er det nesten så man titter etter orgelpipene i veggene. Så nært og godt ble det, takket være strålende spill!
Og det fortsetter, med flere av de virkelig store komposisjonene til mester Bach - men også de litt mindre spilte, noe som gir et godt bildet av denne komponisten.
Kåre Nordstoga er en av våre virkelig store organister - og dette prosjektet med å spille inn samtlige av Bachs orgelverk viser hvilken stor musiker han er. Bach kan være sparsom i sine musikalske uttrykksformer - og han kan være av den sjeldent fargerike sorten. Alt beherskes usedvanlig godt av denne seriens Bach-ekspert.
Vi møter musikk Bach skrev i sin tid i Arnstad (1703-1707), i Mühlhausen (1707-1708), Weimar (1708-1717) og i Leipzig, der han begynte i 1723 og arbeidet resten av sitt liv.
Lytteren får altså et godt blikk inn i hele Bachs liv som komponist for dette store og flotte instrumentet, takket være programmeringen av disse to platene.
Egentlig er denne innspillingen ganske så perfekt - både musikalsk og historisk.

Innholdet på platen og annen relevant informasjon kan sees her: (ekstern lenke)

JOHANN SEBASTIAN BACH: Orgelverk komplett (CD 9 og 10)
Kåre Nordstoga, orgel
LAWO Classics LWC1153 (2018)
Spilletid: 138.49 (2 cd)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar