tirsdag 23. april 2019

Mot store høyder

Oslo-filharmoniens nye cd, den første av en serie med orkestermusikk av Richard Strauss (1864-1949) er endelig ute. Og her er det bare å legge seg i «paddeflat beundring». Orkester og maestro Petrenko innfrir så til de grader.

Oslo-filharmonien har nå en intensitet og et finspill som minner om Jansons-æraen. Og når det er to av Strauss' desidert største verk som er lydfestet - «Also Sprach Zarathustra» og «Ein Heldenleben», så spennes forventningenes bue høyt.
Dette er i mine ører fantastisk bra - ja jeg sliter med å finne andre innspillinger som matcher Oslo-filharmoniens spilleri. Bare åpningen på plata - de innledende og særdeles berømte sekundene av Zarathustra sender først en iling - så kommer kontrafagotten, kontrabassenes, stortrommens og orgelets pedal som skaper forventningsfulle vibrasjoner gjennom høyttalerne - før brassens klangkaskader treffer trommehinnene. Det er så rått!
Stemningen er satt - og det blir 80 minutter med strålende innlevelse og opplevelse.
De to stykkene til Strauss er på mange måter ikoniske - Zarathustra med sin åpning - og «Ein Heldenleben» med sin virtuositet.
Balansen i opptaket er perfekt og når musikere og dirigent er så godt samspilte som de er på denne platen er det en fryd for oss lyttere å få oppleve et særdeles levende musikalsk resultat.
Det må ha vært gøy å spille inn denne plata!

RICHARD STRAUSS: «Also Sprach Zarathustra» / «Ein Heldenleben»
Oslo Filharmoniske Orkester - Vasily Petrenko (dirigent)
LAWO Classics LWC 1166 (2019)
Spilletid: 79.56

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar