søndag 16. juni 2019

En opplevelse i det lille formatet

Den femte platen med kammermusikk av Ketil Hvoslef er minst like god som de foregående. Denne gangen er det fire verk som presenteres, skrevet over et stort tidsspenn i perioden 1978-2015.

Det er spennende å igjen kunne lytte til nye og eldre verk av denne mangslungne komponisten. Ketil Hvoslef (f. 1939) er en musikkskaper som fascinerer med sin musikk. Den er interessant og spennende å lytte til - og når man i tillegg presenteres for et cd-hefte med inngående informasjon av musikken, blir lytteropplevelsen optimal.
Det hele innledes med en evighetsmaskin - «Perpetuum Trompetuum» (2009) for trompet og klaver, som riktig nok kun varer i drøye fem minutter, men som fungerer veldig fint som en inngang til denne platen.
I «Trio for obo, bratsj og slagverk» (1978) har Hvoslef hentet musikk fra Island som han benytter gjennom dette 11 minutter lange verket. Stykket er jevnt over melodisk, men har  - selvsagt - sin kompositoriske krumspring underveis.
Det tredje verket på platen er også en trio. «Trio V.C.P.» (2015) er skrevet for fiolin, horn og klaver. Tre instrumenter Hvoslef setter opp mot hverandre på grunn av sin egenart. Et meget vellykket trekk som igjen gir komponisten mulighet til stadig å overraske - både i musikalske kombinasjoner og i rytmiske tildragelser.
Ketil Hvoslef sier han ikke har skrevet politisk i platas siste verk «Kammerspill» (1995) for blåsekvintett, strykekvartett, klaver og slagverk, men innrømmer at stykket godt kunne hett «Politi-kammerspill», da Bergen politikammer på den tiden måtte gjennom en ryddeaksjon internt. Stykket er treffende - og kunne like gjerne vært skrevet i de siste årene. Hvoslefs stykke er på en måte - helt utilsiktet - blitt dagsaktuelt igjen - politikammeret i Bergen har jo vært «i vinden» i de siste årene også med både konflikter og systemsvikt. Jaja - nok av det!
Musikerne på denne platen er igjen særdeles dyktige i sin formidling. De er primært hentet fra Grieg akademiet og Bergen Filharmoniske orkester - og igjen er det bare å rette en stor takk til fiolinisten Ricardo Odriozola og pianisten Einar Røttingen for å ha satt sammen et flott program - og styrt de mange musikalske trådene på et godt vis i denne produksjonen.

KETIL HVOSLEF: «Chamber Works V»
LAWO Classics LWC1156 (2018)
Spilletid: 48.08



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar