fredag 14. juni 2019

Lekende Mozart og Schönberg i farger

Ensemble Allegria har de siste 11 årene etablert seg som ett topp-orkester på internasjonalt nivå. Nå er de ute med en plate som viser ensemblets store og gode musisering.

At de behersker sin Mozart visst vi fra før, og at de nå tar et steg videre med musikk av Arnold Schönberg (1875-1951) - en Schönberg som fortsatt ikke hadde revolusjonert musikkverdenen, viser bredde og musikalsk kraft.
«Verklärte Nacht» op.4 er opprinnelig skrevet for 2 fioliner, 2 bratsjer og 2 cellier i 1899 og han arrangerte selv dette verket for strykeorkester i 1917. Musikken kan kanskje kalles for post-wagnersk eller post-mahlersk med lange linjer og et bredt fargespekter.
Kombinasjonen med dette verket og «Sinfonia Concertante i Ess-dur» K364/320d av Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) er et særdeles godt grep. Det gir ensemblet mulighet til virkelig å skinne, samt at de får vist sitt musikalske mangfold som ensemble.
Mozarts stykke er med tre strålende solister; Maria Angelika Carlsen (fiolin), Marthe Husum (bratsj) og Berit Cardas (fiolin).
Platen er sjeldent god. Ensemble Allgeria spiller med overbevisnede lekenhet og har en uimotståelig klangbehandling.
Anbefales på sterkeste.

ENSEMBLE ALLEGRIA: «Mozart Schoenberg»
LAWO Classics LWC1138 (2017)
Spilletid 58.21

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar