mandag 18. november 2019

Livets symfoni

Gustav Mahlers tredje symfoni er noe av det mest altomfattende som eksisterer i musikkhistorien. Og med denne innspillingen er ringen på mange måter sluttet for Mariss Jansons og Oslo filharmoniske orkester. Og hvilken avslutning!

Nå er riktig nok innspillingen fra 2001, men det er først nå den er utgitt på cd. Og for undertegnede - som aldri fikk hørt denne hverken i konsertsalen eller på radio - er denne innspillingen en musikalsk åpenbaring. Om noe kan sies å være perfekt i musikkverdenen så er det denne kombinasjonen: Jansons-OFO og Mahlers tredje.
Det begynner potent - med voldsomme kaskader i messingen, treblåserne får virkelig kvitrer fra seg og strykernes varme slår ut av høyttalerne, mens slagverket både er lekende til stede og agerer også som de dominerende musikalske vakter.
Her er det snakk om 95 minutter med usedvanlig musikk - spilt av et usedvanlig orkester - med en usedvanlig maestro - som alltid hadde som øverste mål å gjøre Oslo-filharmonien enda litt bedre.
Du hører naturen i denne innspillingen. Du hører dyrene - du hører englesangen - du hører mennesket - og du hører et orkester i fri dressur - mesterlig ledet av en dirigentenes mester.
Er det ÉN plate du skal gi til din musikkinteresserte motpart er det denne. Noen vil kalle innspillingen en fin kuriositet på grunn av sin alder, jeg kaller den et etterlengtet mesterverk!

GUSTAV MAHLER: «Symfoni nr.3»
Randi Stene, mezzosopran
Sølvguttene
Oslo Filharmoniske kor og orkester
Mariss Jansons, dirigent
Simax Classics  PSC1272 (2019)
Spilletid: 95:33 (2CD)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar