tirsdag 5. november 2019

Møte med musikalske følelser

Det er ikke hver dag musikken til Nikolaj Medtner (1880-1951) strømmer ut av høyttalerne. Det har pianisten Gunnar Sama gjort noe med. Og musikken som Sama har spilt inn gir oss i sofakroken er litt ny og spennende musikalsk opplevelse.

Selv om ikke Medtners mest kjente pianostykke, «Sonata-Reminiczensa» ikke er med på denne platen, gir likevel musikken et lite blikk inn i en musikalsk verden som Medtner skapte. Verkene som Sama har tatt med på plata spenner over et tidsrom på 30 år - og sammen med et godt skrevet cd-hefte - får sofalytteren et godt innblikk i denne komponistens virke.
Gunnar Sama tar gjerne for seg musikk som ikke er hverdagskost i konsertsalen eller i radioprogrammer. Og det betyr selvsagt at han må trenge enda dypere inn i den musikalske materien. Og her gjøres det med følelser og nennsomhet!
Spillet til Sama er levende og han foredrar musikken med intensitet og serverer en meget god formidling av disse fine musikkstykkene. For Medtners verk handler en del om klanger, farger og musikalske malerier.
Dette er ikke en plate man blir raskt ferdig med. Takket være både komponist og musiker får man rett og slett lyst til å høre mer - og da har man jo på mange måter lykkes.
Lydkvaliteten fra plateselskapet 2L er som vanlig utsøkt, så her er det bare å nyte!

På platen:
Drei Hymnen an die Arbeit op.49
Drei Novellen op.17
Quatre Morceaux op.4
Skazki op.35
Skazki op.42
When roses fade, Op. 36 No. 3
NIKOLAJ MEDTNER: Skazki
Gunnar Sama, piano
2L 156 (2019)
Spilletid: 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar