onsdag 8. april 2020

Haydn i England

Joseph Haydn (1732-1809) tilbrakte flere år i England - der han blant annet skrev sine berømte «London-symfonier» - en del kammermusikk, og ikke minst - en rekke sanger. Her har det Oslo-baserte tidlig-ensemblet gitt ut en plate med musikk som stammer fra tiden rundt 1794.

Anne Hunters dikt var en viktig bidragsyter til Haydns sanger, og en del av disse er samlet i canzonetter. Og i tillegg har nok William Shakespear bidratt med teksten til «She never told her love». Sangene som ensemblet har plukket frem brytes opp av mindre instrumentalstykker fra omtrent den samme perioden.
Musikerne er gode - og de skaper en stemning i lydbildet som er både vakkert, lekent og samtidig litt småskummelt. Albumet har snedig nok fått tittelen «Papa Haydn's Ghost Stories», noe som selvsagt setter en standard for lytteropplevelsen. De ansvarlig for platen skriver at musikken foregriper den «gotiske» romantikken, noe som levendegjøres i en fin-fin formidling.
Likevel kan man ønske seg enda mer musikk i denne samlingen av Haydns fine stykker, og et større musikalsk spinneri kunne blitt en meget stor opplevelse. Men på denne innspillingen er det bare drøyt 40 minutter musikk - og det blir litt snaut da det finnes et enda større materiale blant Haydns engelske sanger. Et savn er også manglende tekst i et skrint cd-hefte, som heller ikke gir et innblikk i denne prosjektet som tross alt er spennende.

Musikere er:
Cathrine Bothner-By, sopran - Hans Olav Gorset, fløyte - Sigurd Imsen, fiolin - Tormod Dalen, cello - Roger Morland, bass - Ulrik Gaston Larsen, gitar og Lars Henrik Johansen, cembalo

LÉTAT LIBRE DE NEIGE: «Papa Haydn's Ghost Stories»
Grong Musikkproduksjon GMP19024 (2020)
Spilletid: 41:08Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar