torsdag 2. april 2020

Lydløst i 140 år...

Ole Bull (1810-1880) var i sin tid en norsk superstjerne på musikkhimmelen, både som utøver og komponist. Han etterlot seg forholdsvis få verk og mye anses som tapt. Og en del geniale ting har ikke blitt hørt på 140 år, men det har Annar Follesø, Wolfgang Plagge og Kringkastingsorkesteret gjort noe med.

Ole Bulls musikk er på mange måter svært så internasjonal, samtidig som den er beint gjennom norsk. En kan vel si han lykkes i kombinere det norske folketonen med internasjonale trender. Og når han i tillegg kan sammenlignes med selve Niccolo Paganini - så er forutsetningene med denne platen de aller beste.
Rapporter fra Bulls konserter rundt om forteller om kvinner som "dånte" av begeistring - ikke ulikt det Franz Liszt også opplevde på sine konserter. Og joda - Ole Bull og Franz Liszt spilte sammen ved flere anledninger - det kunne vært artig å opplevd.
Flere av verkene på denne platen har gjennomgått omfattende rekonstruksjon av Wolfgang Plagge. Både «Norges fjelde» og «Vildspel i Lio» manglet blant annet flere sider i partiturene, samt det var store hull i solostemmen. Imponerende at vi her hører to ganske så flotte verk for fiolin og orkester ut i fra det mangelfulle notematerialet.
Fiolinist Annar Follesø er en musiker som virkelig har tatt et dypdykk ned i Ole Bulls musikk. I 2010 var han solist på en cd med Bulls to fiolinkonserter, og nå - 10 år etter bidrar han med nye herlige musikalske bidrag til den norske musikkarven. Follesø gir virkelig et godt bilde av hvordan Bulls spillerier på 1800-tallet foregikk.
Wolfgang Plagge er selv komponisten og pianist. Hans bidrag på platen er også som utøver i «Fantasy on Lilly Dale» og «Siste romanse».
Platen innledes «Largo posato e Rondo Capriccioso» - og selv om verket gjennomgikk en omfattende revisjon på 1870-tallet hører vi het en versjon fra 1841.
Kringkastingsorkesteret er en stø og musikantisk medspiller som ledes av Eun Sun Kim.
Lyden er - som vanlig - fortreffelig på denne 2L-innspillingen.

OLE BULL: Stages of Life
Annar Follesø, fiolin - Wolfgang Plagga, piano
Kringkastingsorkesteret - Eun Sun Kim - (dirigent)
2L-159-SABD (2020)
Spilletid: 57:26

Undertegnede er for tiden tilknyttet NRK Klassisk som vikar.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar