torsdag 16. april 2020

Unge Bernsteins mesterverk

Vi blir tatt tilbake til 1940-tallet med denne platen der Arktisk filharmoni har lydfestet de to første symfoniene til Leonard Bernstein (1918-1990). Musikken formidles særdeles levende og vårt nordnorske orkester serverer sammen med to strålende solister en imponerende innspilling under ledelse av Christian Lindberg.

Tonespråket i symfoniene er lett gjenkjennelig - man bare hører at det er Bernstein som står bak skriveriene. Og det er de rytmiske konstruksjonene og den enkle og oversiktlige melodiføringen som er så typisk for denne komponisten som hamres ut gjennom høyttalerne.
Arktisk filharmoni spiller med rytmisk finesse og musikalsk trøkk på denne innspillingen, samtidig som de legger et nydelig klangbilde som underlag der solistene bidrar.
Den dramatiske stemmen til mezzosopranen Anna Larsson passer flott inn i den første symfonien som bærer tittelen «Jeremiah». I den tredje satsen hentes teksten fra Jeremiahs klagesanger i Det gamle testamentet. Både komponisten Aaron Copland og dirigenten Fritz Reiner var sentrale under prosessen da Bernstein ferdigstilte symfonien.
Platas andre verk er hans symfoni nr.2 - som også kan kalles for en symfoni for klaver og orkester. Symfonien, som er skrevet i perioden 1945-1949 er enda klarere i det som skulle vise seg å være Bernstein musikalske varemerke. Et kompositorisk varemerke som fjerner all tvil når det gjelder hvem som har skrevet denne musikken. Her er elementer både fra det klassiske og jazzens verden i perfekt kombinasjon, noe som ikke lenge etter skulle lede til en av musikkhistoriens virkelig store musikaler «West Side Story».
Jeg er så heldig å ha hatt Bernsteins egen innspilling av symfoni nr.2 med Philippe Entremont og New York-filharmonien i hylla lenge - og det er herlig å registrere at pianist Roland Pöntinen - en av nordens fremste pianister - og Christian Lindbergs tolkninger i Bernsteins musikalske univers er så tro mot komponistens intensjoner med denne symfonien.
Takk til dirigent og orkester som bringer noe av den geniale musikeren, komponisten, formidleren og dirigentens liv inn i stuene.
Lytt til denne!

På platen:
«Symfoni nr.1 - Jeremiah» (1939-1943)
«Symfoni nr.2 - The Ager of Anxiety» (1945-1949)

LEONARD BERNSTEIN: Symfoni nr.1 & 2
Arktisk Filharmoni - Christian Lindberg (dirigent)
Anna Larsson (mezzosopran) - Roland Pöntinen (paino)
BIS-2298 (2020)
Spilletid: 59:43

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar