tirsdag 21. juli 2020

En cellistisk godbit

Mieczysław Weinberg (1919-1996) er nok ikke av de mest kjente komponistene her på berget. Men cellisten Raphael Wallfisch er så definitivt en av de mest kjente utøverne på dette fascinerende instrumentet. Nå har han, sammen med Kristiansand Symfoniorkester spilt inn Weinbergs musikk for cello og orkester.
Denne polske komponisten - som så absolutt bør spilles mer - flyktet fra sitt hjemland og til Sovjet-unionen da 2. verdenskrig brøt ut. Derfra gikk turen til Tashkent og så tilbake til Sovjet-unionen. Og det var ikke et enkelt opphold Weinberg fikk. Han ble stadig kritisert av kommunistpartiet (les Stalin) i likhet med sin gode venn Dmitri Shostakovich, og det eneste som faktisk reddet ham fra å bli henrettet var Stalins død i 1953.
Så musikkhistorien kunne altså sett litt annerledes ut, uten denne spennende komponisten på plass. Og det hadde heller ikke blitt noen cellokonsert om Stalin hadde levd litt lengre.
Det var Mstislav Rostropovich som urframførte cellokonserten i 1957, og det må sies at Raphael Wallfisch så absolutt ikke gjør skam på den gamle mester Rostropovich.
På denne platen møter vi en instrumentalist med en klang som er stor, ed en teknikk som er finslepen - og ikke minst en musikalitet som treffer lytteren godt i den musikalske hjerterota.
Med seg på platen har han Kristiansand Symfoniorkester, som igjen viser seg som et meget godt samspillende orkester.
Er du nysgjerrig på litt ukjent, men spennende musikk for dette fine instrumentet, så har du herved min anbefaling.

På plata:
Cellokonsert (1957)
Concertino for cello og orkester (1948) - urframført i 2017
Fantasi for cello og orkester (1952)

MIECZYSLAW WEINBERG: Musikk for cello og orkester
Raphael Wallfisch, cello
Kristiansand Symfoniorkester, Lukasz Borowicz
CPO 5552342 (2020)
Spilletid: 67:00

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar